'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

Główna => Sterowanie i Wizualizacje => Wątek zaczęty przez: DZIKI_2005 w Luty 22, 2011, 04:28:48 pm

Tytuł: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: DZIKI_2005 w Luty 22, 2011, 04:28:48 pm
Witam, mam pytanie jak rozwiązałeś sterowanie rolet? czy bezpośrednio poprzez przekaźniki czy też po przez przekaźniki F&F STR-422 oraz czy do bibliotek jest opis w języku polskim?
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: admin w Luty 22, 2011, 10:33:45 pm
Witam,

Rolety są podłączone bezpośrednio przez zwykłe przekaźniki, po 2 sztuki na każdą roletę.  F&F STR-422 są chyba do sterowania roletami bez PLC - ze zwykłego łącznika ściennego.

W bibliotece building_common jest blok funkcyjny, który obsługuje rolety.  Generalnie sterowanie jest bardzo proste, impuls na xSunblindSwitchUp powoduje ruch w górę, impuls na xSunblindSwitchDown - ruch w dół.  Wyjścia to: xDoSunblindUp i xDoSunblindDown.  Poprzez uiT_WholePosTimeIn10telSec definiuje się czas w 0.1 sec. całego ruchu.  Gdybyś miał problemy, daj znać, a przygotuję jakiś opis.

Pozdrawiam,
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: Dawid w Czerwiec 03, 2011, 11:24:26 am
Witam,
w jaki spotób masz potwierdzenie pełnego otwarcia lub zamknięcia rolet? Czy stosujesz kontaktrony czy operacja jest realizowana czasowo?

Pozdrawiam,
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: admin w Czerwiec 03, 2011, 01:55:01 pm
Witam,

Każda roleta ma przypisany czas pełnego otwarcia, blok funkcyjny zwraca w % pozycję.  Nie jest to super precyzyjne, ale na potrzeby domu wystarczy. 

Pozdrawiam,
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: luk99 w Sierpień 08, 2012, 11:03:58 pm
A ma Pan jakies zabezpieczenie zeby jednoczesnie nie puscic pradu na rozwijanie i zwijanie rolety?
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: admin w Sierpień 11, 2012, 09:02:07 am
Witam,

fizyczneg, technicznego zabezpieczenia nie mam, tzn teoretycznie jest możliwe włączenie obu obwodów np ręcznie. 

Wg mnie jednak wystarczy, że przestrzega się podstawowych zasad programowania i nie steruje wyjściami do rolet bezpośrednio, ale przez odpowiednie bloki funkcyjne, które same pilnują, by nigdy na obu 'wyjściach' nie było napięcia.

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: krzysiek1125 w Styczeń 18, 2013, 02:54:41 pm
Witam,

Mnie zastanawia czy nie dać jakiegoś czujnika położenia, na ile dokładnie zamykają się rolety ustawiane czasowo? I czy po jakimś czasie błąd ten się nie zwiększa?

Pozdrawiam
Krzysztof
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: admin w Styczeń 19, 2013, 03:17:59 pm
Cześć,

Z mojego doświadczenia: zliczeniowe pozycjonowanie rolet sprawdza się bardzo dobrze, tzn. na tyle dobrze, że nikt nigdy nie narzekał, że coś jest nie tam gdzie trzeba.  Tak naprawdę, przy każdym pełnym podniesieniu/opuszczeniu rolet zliczanie się niejako 'kalibruje' i błąd znika.  W wielu miejscach i sytuacjach korzystam z ustawiania rolet w zadanej pozycji i na tyle na ile oko użytkownika może być precyzyjne - zatrzymują się tam, gdzie chcę. 

Pozdrawiam,
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: Umcyk w Luty 06, 2015, 10:33:53 pm
Odkopie trochę stary temat...
Zastanawia mnie okablowanie doprowadzone do sterowania rolet...

Planuje do każdej z rolet uzyc 2 przekaźników (2 wyjścia PLC) i doprowadzić po 3 przewody do każdej z rolet...
Jeden z przewodów to przewód ochronny, na dwóch pozostalych byłoby N, podawane przez styki NC każdego z przekaznikow... Przez styki NO każdego z przekaźników podawana by była faza na te same dwa przewody idące do rolet...
Tym sposobem nawet gdyby omyłkowo załączyły się naraz oba przekaźniki (gora i dol) nie stanie się nic złego...

Czy to dobre podejście do tematu?? Czy  silniki rolet zewnetrznych nie maja przypadkiem jakiejś wbudowanej elektroniki??
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: Umcyk w Luty 07, 2015, 12:54:14 pm
przejrzalem schematy podlaczania rolet - wszystkie napedy sa 4 przewodowe... jednak nie obejdzie sie bez doprowadzenie 4 przewodow do rolet - musze zakupic troche przewodu 4x1,5...
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: maksiu w Luty 08, 2015, 09:15:18 pm
Coś takiego?
(http://www.rolety-com.pl/images/silnik_delux/delux_kabel_02.jpg)
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: Umcyk w Luty 09, 2015, 06:33:45 am
dokladnie... wszystkie rolety z jakimi sie spotkalem maja taki schemat wyprowadzen...
konieczne jest wiec doprowadzenie 4 przewodow do kazdej z rolet...
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: maksiu w Luty 09, 2015, 07:42:25 pm
No to trochę zaboli, ale cóż. Kable kładziemy raz ;)
Dzięki za tę informację.
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: Umcyk w Luty 09, 2015, 07:56:38 pm
ja wiem czy zaboli... 4x1,5 kupuje po 150zl za 100m... mysle ze 200m starczy z zapasem...
przy cenie roler, okien, drzwi i bramy garazowej to kropeleczka... ;)
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: kamiKAC w Marzec 16, 2015, 09:19:39 pm
Ja poprowadziłem wszędzie 4x1,5 (do punktów świetlnych też)

Aktualnie Panowie robią podbitkę i wpadliśmy na pomysł zaisntalowania lampek w podbitce. Nadmiarowe żyły do oświetlenia tarasu i wejścia do domu będą wykorzystane do tych lampek.

Podobnie było z sopelkami na święta - wystarczyło zamontować gniazdko przy lampie przy wejściu i podpiąć sopelki :)
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: seler w Styczeń 23, 2018, 12:34:58 pm
Odkopię temat.
Ponieważ jeszcze nie wiem czy będziemy chcieli rolety, na wszelki wypadek chcę to okablować.
Przy każdym nadprożu dam puszkę do której doprowadze kable i jesli przyjdzie taka konieczność to przewierce na zewnątrz. Jeśli nie, to zostanie pod tynkiem.

Wymyśliłem sobie ze zamiast ciągnąć oddzielne zasilanie do każdej rolety, poprowadzilbym od puszki do puszki 3x1,5 i do każdej puszki skrętkę.
I teraz zakładając że roleta nie będzie miała sterowania elektronicznego żeby dalo się sygnalem ze skrętki sterować to można by dać w puszce przy każdej rolecie dwa przekaźniki NO które sygnałem ze skrętki dawalyby napięcie na jedną lub drugą "fazę" rolety.
Zakety jakie widzę to jeden obwód zasilajacy, oszczędność miejsca w rozdzielni, dzialanie również bez plc...

Ma to sens czy tylko mi się wydaje?
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: vakul w Styczeń 23, 2018, 07:06:54 pm
Policz jakie obciążenia wychodzą na wszystkie rolety (przy jednoczesnym otwieraniu/zamykaniu). Przy dużych silnikach może to być ok. 300W/sztukę. Może się okazać, że 3x1,5 to za mało na całość.

Zdecydowanym plusem jest oszczędność miejsca w rozdzielnicy (nie ma przekaźników na szynie), czyli mniejsza rozdzielnica. W puszkach dasz zwykłe przekaźniki, polutujesz do skrętki, poizolujesz i będzie ok. Przekaźniki pewnie wyjdą taniej niż te szynowe.

Na kablach oszczędności pewnie znikome, więc tutaj bym zysków nie liczył.

Ja mam 25 rolet. W rozdzielni 25 złączek szynowych i 50 przekaźników (cienkich) a i tak zajęło sporo miejsca.

Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: seler w Styczeń 24, 2018, 09:08:58 am
Dzięki.
Czyli jak puszczę 3x2,5 od puszki do puszki to powinno dać radę?
Trochę niedoszacowalem wielkość rozdzielni wiec muszę miejsce oszczędzać a biorąc pod uwagę że z dużym prawdopodobieństwem rolet nie będzie albo będą max dwie to noe chcę marnować miejsca.

Swoją drogą czy są przekaźniki trxypozycyjne? NO plus lewo i prawo? To by jeszcze bardziej uproscilo...

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: vakul w Styczeń 24, 2018, 09:49:32 pm
Jeżeli mają to być tylko 2 rolety, to 3x1,5 w zupełności wystarczy do zasilania od puszki do puszki. Ale... przy 2 roletach nie bawiłbym się w takie rozwiązania tylko pociągnął 4x1 (od biedy może być nawet 4x0,75) do rozdzielni i zostawił z zapasem gdzieś z tyłu. W razie potrzeby masz wszystko scentralizowane.

1 roleta = ok. 18mm na szynie w rozdzielni (złączka + 2 wąskie przekaźniki). Wersja ekonomiczna bez złączki to 2x6mm na roletę. Może znajdziesz jednak odrobinę miejsca? Ja od roku używam takich przekaźników: WAGO 857-304. Na razie się nie posklejały.

Przy moich 25 roletach trochę inne prądy płyną jak zamykam wszystko na raz. Stąd myślałem o większych przekrojach przewodów i oszczędnościach. W tej sytuacji nie widzę potrzeby komplikowania instalacji.

Nie znam przekaźników o jakich piszesz, ale jeśli istnieją to pewnie kosztują odpowiednio więcej. Temat załatwiają dwa osobne przekaźniki ze zmostkowaną masą i masz dokładnie to o czym piszesz.
Tytuł: Odp: Sterowanie rolet zewnętrznych
Wiadomość wysłana przez: seler w Styczeń 25, 2018, 08:48:57 am
Gdybym wiedział że będą dwie to bym sobie głowy nie zawracał... może być od 0 do 6 :)
Tak czy inaczej, zrobię jak piszesz, wydaje mnie się że to sprawę załatwi.