'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

Główna => Tematy ogólne => Wątek zaczęty przez: schuey w Maj 17, 2018, 12:20:01 pm

Tytuł: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: schuey w Maj 17, 2018, 12:20:01 pm
Witam,

Rozmawiałem wstępnie z elektrykiem co do rozprowadzenia układu gwiazdy i lokalizacji szafy która ma pomieścic też sterownik Wago i przekaźniki.

Garaż mamy mieć nieogrzewany (tylko ciepła brama i okno 3-szybowe), połączony z budynkiem. Pan elektryk mówi, że to nie jest dobrypomysł i szafa powinna być w takim razie wewnątrz części właściwej budynku. Czy ma tutaj rację i to faktycznie steronwik oraz przekaźniki nie będą działały OK jeśli np. zimą garaż się wyziębi poniżej 10C? Nie widzę gdzie można by szafę zrobić w budynku, kosztem garderoby w hallu może ale ktoś straszyl że przekaźniki nie są bezgłośne przy załączaniu.

Gdzie najlepiej rozmieścić szafę, jak zrobiliście u siebie?

pozdrawiam,
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: mendium w Maj 17, 2018, 01:51:41 pm
W garażu jest najlepsze miejsce:P
Mi wyszła szafa metr szeroka dwa metry wysoka. Ciężko by to było zmieścić w wiatrołapie czy gdziekolwiek indziej. Kabli naprawdę jest ogrom i poza samym miejscem na szafę potrzeba miejsca w około by je do niej wprowadzić.
Sterownik ma określony zakres pracy temperaturowej, jak i cała inna elektronika. Lepiej żeby nie pracowały poza zakresem temperatur i wilgotności.
Szafy przemysłowe posiadają swoje małe elektryczne grzejniki połączone z termostatem. Może warto by pójść tą drogą.

Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: pwisniewski w Maj 17, 2018, 04:06:44 pm
temperatura pracy elementów standardowo to od 0 do 40 stopni więc bym się nie przejmował
przy pracy będą się grzać w większym lub mniejszym stopniu co spowoduje podgrzanie temperatury wewnątrz szafy
problemem może być jedynie wilgotność i skraplanie się pary wodnej ale na to też jest rozwiązanie np wypomniana już grzałka
styczniki czy przekaźniki do cichych nie należą więc kolejan zaleta za umiejscowieniem w garażu
dodatkowo możesz wstawić największa jaką znajdziesz
u mnie jest to 1200 x 2000 m wiszaca
a i tak chyba za mała chyba będzie  ;D
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: schuey w Maj 19, 2018, 09:37:24 am
OK, spróbuję z nim pogadać żebyśmy jednak robili w garażu. Gdzie takie szafy udało Wam się zakupić?

Szukam w internecie to największe jakie znalazłem na Ceneo to 180 modułów Hagera, dosyć droga https://www.ceneo.pl/27365098
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: Simeone w Maj 21, 2018, 07:34:05 am
Ja mam Eatona BP-O-800/15-C (https://www.elektrykasklep.pl/towar/293314-eaton-moeller-rozdzielnica-kompletna-modulowa/?gclid=Cj0KCQjwuYTYBRDsARIsAJnrUXCE1hAmdeLs2W1Kcm8hF6jY9f724-9vYAnN09G7KcgAfGP5vW4MKXYaAv20EALw_wcB). Kosztuje trochę ponad tysiąc zł, ale zmieścisz do niej spokojnie ok 350 modułów.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: vakul w Maj 21, 2018, 08:48:07 am
Zdecydowanie wrzuć rozdzielnicę w garażu, nic się z tym nie stanie, wewnątrz będzie wystarczająco ciepło.

Co do rozmiarów to Simeone dobrze poleca - 350 modułów wydaje się optymalną wielkością niezależnie od instalacji.
Też mam Eatona ale podtynkowego na 315 modułów, a do tego 2 osobne małe rozdzielnice ok. 0,6x0,6m (jedna jeszcze pusta, druga na LSA). Teraz parę rzeczy zrobiłbym fajniej i sprawniej gdybym miał jeszcze trochę więcej miejsca :) Nawet jak zostanie Ci dużo wolnej przestrzeni to zwyczajnie fajniej się nad tym pracuje jak masz gdzie rękę włożyć.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: schuey w Maj 21, 2018, 02:53:05 pm
Czy podtynkowa szafa wymaga dodatkowego bruzdowania? Grubość tynku to raptem 2 cm, więc zysk chyba niewielki w przypadku schowania tylko takiej głębokości.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: vakul w Maj 21, 2018, 07:20:35 pm
Podtynkowa musi się schować w całości, czyli ok. 20cm, a może więcej. Podkuwanie na 2cm nie wchodzi w grę, w tej sytuacji tylko natynkowa.
Polecam osobną rozdzielnicę na złączki LSA, bardzo wygodne rozwiązanie.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: Simeone w Maj 22, 2018, 08:46:56 am
Ja swoją szafę umiejscowiłem w garażu i też stwierdziłem, że nie ma sensu jej wpuszczać w ścianę, bo trzeba by skuć ją całą i montować nadproże jak w przypadku drzwi. Dlatego zrobiłem konstrukcję z profili do suchej zabudowy i w niej umiejscowiłem szafę. Dzięki temu rozwiązaniu nie muszę się martwić o chowanie niemałej ilości przewodów pod tynkiem, mam swobodny dostęp do przepustów parter-poddasze mogąc w każdej chwili przeciągnąć przewody oraz mam miejsce pod i nad szafą do schowania dodatkowych urządzeń jak np. patchpanele, na których zbiegają się wszystkie skrętki.

Tak to u mnie wygląda:
Zdjęcie 1 (https://drive.google.com/file/d/1hxJ8MmYRjoNgMA5luMLd0H2rkFWDLYzN/view?usp=sharing)
Zdjęcie 2 (https://drive.google.com/file/d/1CdhGiKsXZvnAEeA2A6yFnpenAbYWnSUV/view?usp=sharing)
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: pwisniewski w Maj 23, 2018, 07:55:34 am
OK, spróbuję z nim pogadać żebyśmy jednak robili w garażu. Gdzie takie szafy udało Wam się zakupić?

Szukam w internecie to największe jakie znalazłem na Ceneo to 180 modułów Hagera, dosyć droga https://www.ceneo.pl/27365098

ja mam KUBIAK`a (teraz kupił bym coś droższego )
wymiary rozdzielnicy RU-1150x1950x250 IP30, szer. 1150mm:, wys.: 1950mm, gł.: 250mm Ilość modułów 540S (10x54) - Cena katalogowa netto: 2297 zł

ogólnie szafa wygląda nieźle jednak mam pewne ale do niej ale to już inna historia
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: lukaszdebiec w Maj 24, 2018, 01:03:44 pm
Najlepiej cenowo wychodzi Eaton. Można wybrać wersję IP30 lub IP54. W stojącej 2 metrowej o szerokości 1200 można zmieścić 627 modułów :) SZafa ma 30 cm głębokości.

Np: BP-F-1200/20/3  https://www.ceneo.pl/16365189 To jest sama szafa. Jeżeli doliczymy 11 szyn nośnych BPZ-DINR57-1200-B https://www.elektrykasklep.pl/towar/293593-eaton-moeller-zestaw-aparatury-modulowej/ oraz 11 maskownic BPZ-FP-1200/150-45 https://www.elektrykasklep.pl/szukaj/BPZ-FP-1200/150-45
to koszt szafy na 627 modułów wynosi niecałe 2400 brutto zakłądając ze cały osprzet będzie miał maskownice.

Plusem Eatona jest fakt że można dowolnie konfigurować wyposażenie szafy. Część aparatury wymaga szyn TH35 a niektóre elementy można zainstalować na płycie montażowej.


Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: pwisniewski w Maj 24, 2018, 03:18:44 pm
niestety a może i stety jest to szafa stojąca
ma swoje plusy i minusy
ale cenowo wychodzi nieźle

Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: lukaszdebiec w Maj 24, 2018, 10:58:19 pm
Szafę stojącą zawsze można powiesić :)
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: pwisniewski w Maj 25, 2018, 02:35:30 pm
Szafę stojącą zawsze można powiesić :)

chcę widzieć jak podwieszasz szafę RACK 42U 800x1000
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: lukaszdebiec w Maj 25, 2018, 06:17:15 pm
Mówimy tu o szafie elektrycznej Eaton  a nie RACK :)

Szafa stojąca Eaton ma zespawane do tylniej sciany szyny nośne i można ją powiesić. 
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: schuey w Maj 27, 2018, 10:11:30 pm
Jakie dodatkowe połączenia UTP do szafy trzeba uwzględnić? Elektrykowi poleciłem jedno na komunikację sterownik - centralka alarmowa i kolejne na sterownik - router w salonie. Więcej portów w PFC200 nie mam, ale czy warto jeszcze coś uwzględnić na przyszłość?

Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: Simeone w Maj 28, 2018, 07:05:34 am
Urządzeń komunikujących się po ethernecie (skrętce UTP) może być całe mnóstwo - komputer typu RaspberryPI, kocioł CO, rejestrator monitoringu czy sterownik klimatyzacji bądź rekuperatora, ale nigdy nie łączy się ich bezpośrednio ze sobą tylko przez switch, najlepiej gigabitowy z większą ilością portów.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: pwisniewski w Maj 28, 2018, 09:45:11 am
Mówimy tu o szafie elektrycznej Eaton  a nie RACK :)

Szafa stojąca Eaton ma zespawane do tylniej sciany szyny nośne i można ją powiesić.

odniosłem się tylko do twojego stwierdzenia że "Szafę stojącą zawsze można powiesić " ;)
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: schuey w Maj 28, 2018, 11:38:29 pm
Urządzeń komunikujących się po ethernecie (skrętce UTP) może być całe mnóstwo - komputer typu RaspberryPI, kocioł CO, rejestrator monitoringu czy sterownik klimatyzacji bądź rekuperatora, ale nigdy nie łączy się ich bezpośrednio ze sobą tylko przez switch, najlepiej gigabitowy z większą ilością portów.

OK czy switch w szafie to dobry pomysł? Poprosiłem o pociągnięcie dwóch UTP do kamer POE, ale słusznie mnie spytał gdzie mają się one zbiegać? W gabinecie robi mi się gniazdko z 3 kablami UTP, dwa do kamer jeden do neta od routera z salonu. Do tego jeszcze UTP z szafy od sterownika, jest jakiś sprytniejszy sposób na to?
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: Simeone w Maj 29, 2018, 07:21:59 am
OK czy switch w szafie to dobry pomysł? Poprosiłem o pociągnięcie dwóch UTP do kamer POE, ale słusznie mnie spytał gdzie mają się one zbiegać? W gabinecie robi mi się gniazdko z 3 kablami UTP, dwa do kamer jeden do neta od routera z salonu. Do tego jeszcze UTP z szafy od sterownika, jest jakiś sprytniejszy sposób na to?

Owszem.
U mnie wszystkie skrętki (a jest ich grubo ponad 100) zbiegają się na dwóch patchpanelach Lanberga (http://kompleksmedia.pl/img/products/37/82/1_max.jpg), które znajdują się nad i pod rozdzielnicą. Każdy z przewodów ma zaciśniętą końcówkę RJ45 i podpięty jest pod jedno gniazdo. Z tyłu natomiast panel ma złącza podobne do Krone, na których wybieram, które żyły z danej skrętki wprowadzam do rozdzielnicy. Dzięki temu nie muszę wciskać 8 żył jeśli korzystam tylko z jednej lub dwóch.
Jeśli chodzi o umieszczenie switcha w szafie to nie widzę przeciwwskazań.
Pozostaje kwestia zasilenia kamery PoE. Masz odpowiedni switch, czy radzisz sobie inaczej?
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: schuey w Czerwiec 05, 2018, 11:08:28 pm
...
Pozostaje kwestia zasilenia kamery PoE. Masz odpowiedni switch, czy radzisz sobie inaczej?

Czy sobie radzę hmmm - cały czas się uczę i dowiaduję nowych rzeczy. Znalazłem takie coś, chyba nada się do szafy i obsłuży 3-4 kamery plus jeden domofon? https://www.montersi.pl/bcs-sp06-8-portowy-switch-poe
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: vakul w Czerwiec 06, 2018, 09:45:53 am
Bardzo przemieszałeś przeznaczenie szaf, za chwilę w tym utoniesz.
Zrób na ethernety osobną szafę rack, najlepiej w pobliżu głównej rozdzielnicy elektrycznej i tam to wszystko rozszyj. Nie musi być wielka (np. 9U), ważne, żeby nie pchać wszystkiego w jedno miejsce. Tam zrobisz sobie patchpanel, a resztę ładnie poukładasz na półeczkach.

Switche PoE zerknij na Pulsara, robią dobre switche. Kamery BCS, dobry wybór. Pamiętaj, że kamery, switch PoE i rejestrator trzeba by za UPSem postawić na wypadek braku prądu. To wszystko zajmuje miejsce.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: Simeone w Czerwiec 06, 2018, 02:08:32 pm
Znalazłem takie coś, chyba nada się do szafy i obsłuży 3-4 kamery plus jeden domofon? https://www.montersi.pl/bcs-sp06-8-portowy-switch-poe

Jeśli zdecydujesz się switch PoE umieścić w szafie to również przewody z kamer muszą być do niej doprowadzone i podłączone bezpośrednio do switcha, a nie do gabinetu jak pisałeś wcześniej. Co więcej switch ten, podobnie jak rejestrator powinien być wpięty w domową sieć lokalną, czyli np. do routera, żeby zapewnić podgląd z komputera czy z zewnątrz przez internet.
Zatem jak wspomniał @vakul (https://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=374.msg2288#msg2288) najlepszym rozwiązaniem jest sprowadzenie wszystkich skrętek w jedno miejsce możliwie najbliżej rozdzielnicy (lub do niej samej) i w pobliżu również umieścić wszystkie sprzęty sieci lokalnej.

Jako ciekawostkę prezentuję własne budżetowe rozwiązanie PoE (połączenie switcha 100Mbit oraz rozdzielacza zasilającego), które jako tymczasowe na czas budowy służy mi już bezawaryjnie przez 1,5 roku. Niebieski przewód biegnie do routera, do którego podłączony jest też rejestrator:
Zdjęcie (https://drive.google.com/file/d/1Btw1yYsz37fdlGwFRC-IqwtMYapc_a2L/view?usp=sharing)
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: vakul w Czerwiec 06, 2018, 03:00:16 pm
Simeone, prowizorka pierwsza klasa :) Bardzo ładnie wykonane. Pewnie kolejne 1,5 roku posłuży.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: Simeone w Czerwiec 06, 2018, 03:26:09 pm
W zasadzie jedyne co chcę zmienić w najbliższym czasie to wymiana switcha na większy i przeniesienie wszystkiego ze strychu na piętro do tzw. szafki "sieciowo-multimedialnej". W niej planuję umieścić elementy systemów alarmowego, monitoringu, sieci LAN i RTV oraz UPSy.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: schuey w Czerwiec 06, 2018, 06:59:47 pm
Bardzo przemieszałeś przeznaczenie szaf, za chwilę w tym utoniesz.
Zrób na ethernety osobną szafę rack, najlepiej w pobliżu głównej rozdzielnicy elektrycznej i tam to wszystko rozszyj. Nie musi być wielka (np. 9U), ważne, żeby nie pchać wszystkiego w jedno miejsce. Tam zrobisz sobie patchpanel, a resztę ładnie poukładasz na półeczkach.
...

Czyli wszystkie skrętki UTP do tej mniejszej, a potem tylko to co potrzeba na sterownik? Do tej pory większość szaf jakie widziałem w prezentownych projektach miały złaczki krone albo patchpanele w szafie głównej ze wszystkim. Można prosić jakieś zdjęcie, zastanawia mnie jak lecą kable między tymi dwoma szafami i jak taki "kombajn" z grubsza wygląda.

Pomysł z gabinetem faktycznie bez sensu, zostawię tylko UTP do router w salonie, a cała reszta na szafę i poprzez switcha.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: vakul w Czerwiec 07, 2018, 08:52:36 am
Błędem w domowej sieci bezprzewodowej jest stawianie "rutera", gdzieś w miarę po środku. To może działać w małym mieszkaniu. W domu szybko okazuje się, że takie rozwiązanie nie działa i wymaga kolejnych urządzeń tak aby dało się np. obejrzeć film na youtube w pokoju obok. Na te kolejne urządzenia nie ma oczywiście dogodnej lokalizacji, kabli itd. Wszelakie extendery sieci itp. to nie działa.

Prawidłowo powinieneś zaplanować ruter w szafce z ethernetami (wspomniana szafa rack), a stamtąd poprowadzić przewody UTP na ścianę wysoko pod sufitem, żeby docelowo zawiesić tam accesspointy (1 sztuka centralnie na piętro powinna wystarczyć). Jeżeli chcesz mieć sieć tip-top to i 1 sztuka na piętro też może być za mało (5GHz przez grube ściany praktycznie nie przechodzi, a 2.4GHz jest niesamowicie zapchane i wolne). Warto to przemyśleć na etapie układania kabli. Tanio nie będzie, bo dobry AP kosztuje 350zł, do tego ruter kolejne 400zł, w sumie 1100zł ale masz sieć na lata na dobrym sprzęcie i niezawodną. W dobie tabletów, netflixów itp. warto podejść do tego z głową.

Polecam taki zestaw:
AP: https://www.ubnt.com/unifi/unifi-ap-ac-lr/
Ruter: https://mikrotik.com/product/RB2011UiAS-IN
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: vakul w Czerwiec 07, 2018, 09:08:30 am
W kwestii szaf dołączam 2 zdjęcia z mojej instalacji.

Szafa elektryczna (315 modułów):
- luźne wiszące przewody, to ciągłe prowizorki
- złączki "zugi"
- przekaźniki
- sterownik wago
- zasilacze
- osprzęt elektryczny (Ski, różnicówki itd.)

Szafki LSA (50x50cm):
- 2 sztuki na prawo od rozdzielnicy elektrycznej
- pomiędzy rozdzielnicami zrobione przepusty, 2x 40mm
- górna szafka jeszcze niezagospodarowana, będzie tutaj ścianka tylna, na tym jakieś raspberry itp.
- w dolnej szafce tylko złączki LSA

Do tego na strychu (i tu zrobiłem błąd w lokalizacji) mam wszystkie skrętki ethernetowe (ruter, switche itd.)

Zmieniłbym tylko tyle, że w garażu zawiesiłbym szafę rack na osprzęt ethernetowy, tak aby mieć do tego wygodny dostęp i mieć to blisko pozostałych rozdzielnic.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: seler w Czerwiec 07, 2018, 11:48:34 am
Super estetycznie, podoba się.
Te wąskie przekaźniki to jakie i co na nich wisi?
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: vakul w Czerwiec 07, 2018, 02:27:04 pm
Od lewej jest 50 sztuk cienkich na rolety, dalej duży przekaźnik + zasilacz 24V AC do zraszaczy, 12 sztuk cienkich do zraszaczy, 8 sztuk wolnych przekaźników (na "coś", jeszcze nie wiem na co).
A dalej grube to oświetlenie. Tam gdzie są wyjęte przekaźniki, to żeby kogoś na luźnych kablach nie poraziło, bo nie wszędzie mam docelowe lampy :)

Wszystkie przekaźniki to WAGO (788-304 oraz 857-304). Tych cienkich mam dużo wolnych (ok. 80 sztuk) jakbyś potrzebował. Działały dobrze z oświetleniem ale zdecydowałem się to przerobić na grube ze względu na jedną lampę LED, która mi je sklejała. Przerobiłem więc całość oświetlenia na grube. Z roletami od 1,5 roku nie mam problemu, działają ok.

To co luźno wisi/nieupięte trytytkami to prowizorki.

Brakuje kolejnego rządka przekaźników, na gniazda i inne cuda. Ale czasu nie mam żeby się za to zabrać. Od 1,5 roku coś przy tym dłubię.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: seler w Czerwiec 07, 2018, 06:01:51 pm
Dzięki za info, jak się ogarnę z tynkami i sufitami to się odezwę.
Tytuł: Odp: Lokalizacja szafy
Wiadomość wysłana przez: schuey w Czerwiec 24, 2018, 11:29:18 pm
Zmieniłbym tylko tyle, że w garażu zawiesiłbym szafę rack na osprzęt ethernetowy, tak aby mieć do tego wygodny dostęp i mieć to blisko pozostałych rozdzielnic.

Szukam szafy rack na router i dwa switche i widzę tylko kobyły 60cm na 45cm, jak to zawieszę w garażu obok rozdzielni to całe życie będę walił w to głową przechodząc przy aucie, np. tutaj https://www.fcnet.pl/szafy-rack/szafy-wiszace/szafy-4u.html?ajaxcatalog=true&rcab_depth_mm=611

Czy są jakieś inne opcje, może routery i switche montowane na szynie DIN na płasko? Wtedy tylko mini rozdzielnię obok potrzebuję.