'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

Główna => Tematy ogólne => Wątek zaczęty przez: lorakb w Czerwiec 21, 2020, 11:44:39 pm

Tytuł: No to pora przejść do czynów ...
Wiadomość wysłana przez: lorakb w Czerwiec 21, 2020, 11:44:39 pm
Śledzę edom-plc i forum od kilku ładnych już lat ale poza teorie nie wyszedłem z braku tworzywa, w którym mógłbym się wykazać.
Ale skoro buduje to czemu nie wykorzystać inspiracji czerpanej od Was w praktyce ...

Na razie wygląda to tak jak na zdjęciu czyli jakieś 2m2 szafy hager'a. Trochę mi się pewnie zejdzie zanim to pospinam z racji braku czasu ale liczę na Waszą wyrozumiałość i pomoc gdy pojawią się jakieś wątpliwości ;) w zamian podzielę się swoimi wrażeniami i doświadczeniem z drożenia :)

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: No to pora przejść do czynów ...
Wiadomość wysłana przez: Simeone w Czerwiec 22, 2020, 07:04:21 am
Super, instalacja zapowiada się ciekawie  :)

Widzę, że sterownik jeszcze nie zamontowany. Jaki wybrałeś?
Tytuł: Odp: No to pora przejść do czynów ...
Wiadomość wysłana przez: lorakb w Czerwiec 22, 2020, 02:25:48 pm
Sterownik jest wybrany tylko nie widać go przez te odpływy.
wybrałem 750-8212 i zasilacz 5A. Nie mam jeszcze nic do 1-wire ale pewnie pójdę w ADA 410-WP choc tu decyzja jeszcze nie zapadła.
Tytuł: Odp: No to pora przejść do czynów ...
Wiadomość wysłana przez: sylwek_burza w Czerwiec 29, 2020, 02:42:34 pm
Sterownik jest wybrany tylko nie widać go przez te odpływy.
wybrałem 750-8212 i zasilacz 5A. Nie mam jeszcze nic do 1-wire ale pewnie pójdę w ADA 410-WP choc tu decyzja jeszcze nie zapadła.
Ja ze swojej strony proponuję:
https://www.solidchip.eu/index.php/pl/produkty/wire-chip-1-wire-modbus-tcp-rtu (https://www.solidchip.eu/index.php/pl/produkty/wire-chip-1-wire-modbus-tcp-rtu)
Nie znacznie droższy, a ma modbusa TCP/IP i konfiguruję się po USB(nie potrzeba konwertera USB->RS485). Połączenie z wago bardzo proste. Dodatkowo może działać jako konwerter MODBUS RTU -> MODBUS TCP/IP. Można też użyć wersji bez TCP/IP, skoro wago ma RS485 na pokładzie  :) Rozdzielnica super, nawet wydrukowane opisy na przekaźniki.
Tytuł: Odp: No to pora przejść do czynów ...
Wiadomość wysłana przez: lorakb w Lipiec 22, 2020, 12:27:49 pm
Sylwek a orientujesz się może czy do solid jest cos na styl rozdzielacza DNB-400 tak jak w ADA ?
Tytuł: Odp: No to pora przejść do czynów ...
Wiadomość wysłana przez: sylwek_burza w Lipiec 29, 2020, 05:29:32 am
Sylwek a orientujesz się może czy do solid jest cos na styl rozdzielacza DNB-400 tak jak w ADA ?
Niestety nie mają. Wydaje mi się, jednak, że można użyć tego modułu ADA - w końcu 1wire to 1wire.
W jaki sposób masz zrobioną magistralę 1wire? Gwiazda czy magistrala? Mi na gwieździe (dom 400m2) udało się podpiąć 18czujników. Działa bez najmniejszych problemów.