'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Temperatura - DS18B20  (Przeczytany 11317 razy)

Wojtek_GR

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
    • Fotki
Temperatura - DS18B20
« dnia: Marzec 07, 2013, 02:36:18 pm »

Witam
Ostatnio zaciekawił mnie nowy temat na edom-plc.pl - pomiar
temperatury na DS18B20.
Myślałem o wykorzystaniu tych czujników w fazie wybierania
sterownika, ale niestety, żaden producent nie ma w ofercie kart
obsługujących powyższe. Wybrałem nie tanie rozwiązanie - karta AI16 +
PT1000. Podczas testów w obecnym mieszkaniu okazało się, że PT1000 jest
mało odporne na zakłócenia linii pomiarowej biegnącej wzdłuż innych
przewodów i z karty AI16 zrobiła mi się karta AI8, bo żeby ograniczyć
nieprawidłowe odczyty trzeba było podłączyć czujniki w 3-wire.
DS18B20 praktycznie wyklucza błąd pomiaru w zamian za interwał
czsu, co w aplikacjach domowych nie ma większego znaczenia.
Z powyższym czujnikiem spotkałem się jakieś 6-lat temu, gdzie od
początku bardzo mnie zaciekawił - nieskomplikowane aplikacje na Atmega.
Teraz, dzięki rozwiązaniu Wire-Chip od http://www.solidchip.eu
sytuacja mocno się zmienia: mogę mieć 64 punkty pomiaru temperatury za
600 zł, niż 16/8 (z błędami) za 2200 zł.
Rozwiązanie Admina na bazie Raspberry, jest dla mnie równie
inspirujące, ale niestety, komunikacja po ETH nie jest moją
najmocniejszą stroną.
Poruszyłem dzisiaj temat połączenia AC500-slave, Weintek-master i
WireChip-slave na magistrali MODBUS RTU z serwisantami ABB, Multiprojekt
oraz SolidChip i okazało się to zupełnie proste. Panel czyta pomiary z WireChip
 i zapisuje je w AC500.
Mam możliwość wymiany karty ABB AI16 na inną równoważną w cenie :-),
oraz kupienia WireChip z możliwością zwrotu.
Testy w przyszłym tygodniu. :-)

Wojtek

http://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=86.0
http://www.edom-plc.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=92%3Awojtekgr&catid=39%3Ainneprojekty&Itemid=76&lang=pl
Zapisane

marecki_0luk1

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2013, 05:45:44 pm »

WireChip będziesz łączył po RS232 czy RS485 ?
Zapisane

Wojtek_GR

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
    • Fotki
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2013, 09:34:48 pm »

MODBUS RTU, czyli RS485 na tej samej linii z panelem Weintek.
Gdybym nie wymyślił sobie "wyspy" na ABB DC551-CS31, miałbym wolnego COM'a MODBUS z możliwością podpięcia drugiego MASTER'a, ale niestety "pies zjadł mydło". :-(
Z PC - RS232

Wojtek
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2013, 09:43:54 pm wysłana przez Wojtek_GR »
Zapisane

ciko

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2013, 03:22:35 pm »

Witam.

Mam problem bo chce zrobić na razie tylko internetowy termometr na Raspberry Pi i zrobiłem wszystko dokładnie tak jak w artykule
http://www.edom-plc.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=97%3Apierwszekrokiisukcesy&catid=40%3A1wireandrpi&Itemid=77&lang=pl .
Wszystko działa ale gdy temperatura spada poniżej 0 wyskakuje mi błąd "Niepoprawny odczyt temperatury".
Co muszę poprawić aby mierzyć temperaturę ujemną?

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
CIKO
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2013, 03:38:48 pm »

Witam,

Potrzebuję trochę wiecej danych...  Gdzie pojawia się błąd "Niepoprawny odczyt temperatury"?  W przeglądarce?  W PLC? Kod w PLC jest mocno niedoskonały i pisany 'na szybko', ale zanim zacznę coś wymyślać, dobrze byłoby wiedzieć, że o to Ci właśnie chodzi.

Pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2013, 03:46:15 pm wysłana przez admin »
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2013, 03:44:12 pm »

hmmmm.. czy mógłbyś przesłać zawartość pliku

/sys/bus/w1/devices/ID_CZUJNIKA/w1_slave

czujnika, który mierzy negatywną temperaturę?

Problem leżeć będzie pewnie w
if (!preg_match('/t=([0-9]+)$/', $buff, $matches))

Zapisane

ciko

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2013, 08:56:07 pm »

Tak, błąd pojawia się w przeglądarce.
Podejrzewam że błąd jest gdzieś w tym miejscu co pisałeś.
Postaram się jak najszybciej przesłać wartość pliku.
Pozdrawiam,
CIKO
Zapisane

ciko

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2013, 07:15:52 am »

Niestety temperatur utrzymuje się koło 0 i to cały czas na plusie.
Dziś po pracy umieszczę czujnik w zamrażarce i prześlę wartość pliku.
Pozdrawiam,
CIKO
Zapisane

ciko

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2013, 05:09:41 pm »

Oto zawartość pliku:

71 ff 4b 46 7f ff 0f 10 6d : crc=6d YES
71 ff 4b 46 7f ff 0f 10 6d t=-8937

Pozdrawiam,
CIKO
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2013, 08:36:53 pm »

Cześć,

myślę, że:

if (!preg_match('/t=(-?[0-9]+)$/', $buff, $matches)) {

w pliku OWireTherm.class.php

Powinno zadziałać.

Pozdrawiam,
Zapisane

ciko

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2013, 07:30:42 am »

Dziękuję bardzo.

Wszystko działa bez zarzutów.

Pozdrawiam,
CIKO
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 06, 2013, 10:23:04 am »

Dzięki za zwrócenie uwagi i pomoc.

Pozdrawiam,
Zapisane

grzeniu666

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 68
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 23, 2013, 08:58:44 pm »

Hej. Na stronie AB electronics UK jest chyba gotowy upgrade 1-wire do Pi:
http://www.abelectronics.co.uk/products/3/Raspberry-Pi/27/1-Wire-Pi
Nie byłoby to dobre?
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 26, 2013, 08:24:26 am »

Witam,

myślę, że jest super.  To prawie dokładnie to samo, co udało mi się sklecić za wyjątkiem rezystora R5 i kondensatora C7.   

Pozdrawiam,
Zapisane

celafon

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Odp: Temperatura - DS18B20
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 26, 2013, 05:57:24 pm »

Wybaczcie ignorancję, ale ...

Czy i jeżeli tak, to w jaki sposób RPi gada ze sterownikiem PLC. Przeczytałem sobie nową sekcję na stronie nt. RPi i podpinania 1-wire, ale nie widzę jak realizowana jest komunikacja RPi<->Wago.
Zapisane