'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Sterowanie z Win8  (Przeczytany 3759 razy)

lorakb

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Sterowanie z Win8
« dnia: Grudzień 27, 2013, 01:47:07 pm »

Panowie,
pod katem świątecznych prezentów szukałem ostatnio jakiegoś ultrabooka z ekranem 11,6 cala przy okazji zapoznałem sie z trendami w temacie  ultramobilnych komputerów głownie z win8.

Ale co z tego i po co to pisze? :)

Większość z tych sprzętów ma dotykowe ekrany, które działają na prawdę fajnie, są coraz tańsze i w słabszych konfiguracjach spokojnie znajdziemy coś do 1500zł. Mają "normalnego" windowsa  co za tym idzie zestandaryzowane możliwości oprogramowania. Często dyski SSD przez co system podnosi sie ok 7 sek (wytyczne Intela dla ultrabooków ale mamy też tańsze rozwiązania jak np Asus Transformer T100 1500zl) a nowsze konstrukcje mają sie podnosić z uśpienia max 3 sek, osobiście wybrałem Lenovo Yoga 11s.

choć nie byłem miłośnikiem win8 to po aktualizacji do win 8.1 + ekran dotykowy robi sie całkiem przyjemnie.
Wszystko to powoduje że mojej opinii robią się to prawie idealne urządzenia do sterowania systemami "inteligentnego" domu, dla tego zajrzałem do google by sprawdzić jak nowy interface windowsa można oprogramować i na co natrafiłem:

darmowe środowisko programistyczne: Microsoft Visual Studio Express 2013 do pobrania z:
http://www.visualstudio.com/en-us/downloads/download-visual-studio-vs.aspx

dodatkowo mamy do wykorzystania standardowe kontrolki i mnóstwo Tutoriali na MSDN i nie tylko, w tym również po polsku.
Możliwości graficzne są na prawdę olbrzymie tym bardziej że możne my sie zaopatrzyć w inne kontrolki dla przykładu:
http://www.youtube.com/watch?v=SbtvElPQmGw&list=PLgU2gv2vhS2jJ41b-Teo-DnapeaXAUqGM    - a to wygląda już na prawdę fajnie, choć wiadomo że przedstawione screeny dotyczą bardziej tematów biznesowych a nie automatyki domowej.
Oczywiście wypasione kontrolki sa często płatne ale widziałem że na chomiku też można co nieco znaleźć :)   

Z tego co zdążyłem sie zorientować interface tworzy sie w XAML'u i można korzystać z kreatora a logikę można tworzyć w Visial Basic lub C#, C++ etc do dyspozycji mamy również HTML i Jscript. Ogólnie tworzenie prostych aplikacji nie wygląda przerażająco ale za wcześnie bym o tym pisał.

Mamy wiec potężne możliwości jeśli chodzi o warstwę programistyczną, na prawdę genialne możliwości graficzne, super możliwości sprzętowe - nie jest problemem by np zabudować tablet z win8 w ścianie.
różne platformy sprzętowe bo możemy odpalić program na np telefonie z win phone, na desktopie, laptopie, tablecie i kto wie czym jeszcze.

Sprzęt który wzbudza sie w 3 sek jest już do przyjęcia bo jak miał bym za każdym razem czekać minute by włączyć komputer i coś sprawdzić czy sie pobawić to nie jest to zbyt ciekawa perspektywa.

Ciekaw jestem czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tworzeniu tego typu aplikacji pod win8 i wykorzystuje tą platformę ? Oraz ogólnie co o tym wszystkim myślicie ?



 

 
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Sterowanie z Win8
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2013, 02:34:45 pm »

Cześć,

myślę, że to jest jedna z dróg :) Miałem przez chwilę w domu tableta (ASUS Transformer) ale ostatecznie nikt z niego nie korzystał.  Gdy coś chce się sprawdzić w sieci - jest klawiatura i monitor zwykłego komputera.  Pomysł upadł, tableta oddałem.  Skoro więc nie ma na razie nawyku, czy też potrzeby, używania tableta do zwyczajnych zadań, nie czuję potrzeby kupowania czegoś lepszego.  Planuję natomiast nabyć coś 10-calowego pod androidem do powieszenia na ścianie.  Tylko tyle - by wisiał i pozwalał zarządzać domem i... jeśli raz na jakiś czas ktoś stwierdzi, że chce coś przeczytać siedząc na kanapie, lub sprawdzić przepis w trakcie gotowania - będzie pod ręką.  Będzie to jednak urządzenie pod androidem i nad androidem zamierzam się skupić.

Przyszłość dla urządzeń z Win8+ jest jednak wg mnie optymistyczna i ostatecznie potrzeba napisania jakiejś aplikacji pod Win8 pewnie się pojawi :) Na razie przekonwertowałem moją apkę na androida na aplikację pod chrome.  Uruchamia się normalnie z paska i działa pod Windowsem.  Nie są to, oczywiście wodotryski kontrolek, ale... mogą być.  Generalnie wszystko, co oferują biblioteki javascriptu jest do zaimportowania.

Pozdrawiam i... powodzenia!   
Zapisane

lorakb

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Odp: Sterowanie z Win8
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2013, 10:06:36 pm »

Oczywiście ze jest to jedynie jedna z wielu możliwości.

Do tej pory w przypadku mobilnych urządzeń był Android, iOS i długo długo nic bo tablet z Win 8 kosztował np 5 tyś pln.
Dlatego też moje zdziwienie widząc Win8 "pod strzechą" :).

chcąc zainwestować swój czas w poznanie nowego środowiska programistycznego wolę wybrać coś uniwersalnego i perspektywicznego.
Oczywiście mowie ze swojej perspektywy bo i w jednym i w drugim muszę zacząć od zera. Jak bym miał rozpracowanego choć trochę Androida szedł bym tym śladem.

Tablet jako narzędzie codziennego użytku również jakoś nie zagościł na dłużej w moim domu :) i jako sterownik systemu również w mojej ocenie nie jest konieczny bo ilość "ręcznego"sterowania jest w mojej ocenie miarą "niedoskonałości" systemu ;) nawet jeśli służy do tego najnowszy iPad jak na reklamie Fibaro etc :)

Sterownie z urządzeń mobilnych jest jak dla mnie bardziej dodatkiem i choć przydatnym to jednak często gadżetem.

Odnośnie Androida czy też systemu zarządzania czy też nadzorowania systemu można prosić o jakieś screeny etc ? podejrzewam że od czasu "wizualizacje duże i piękne" czy też wizualizacji w CeDeSys'ie  wiele się zmieniło :)
I takie moje pytanie do kogoś kto użytkuje system własnej roboty od lat - na ile sterownie z urządzeń mobilnych przydaje się w rzeczywistości ? i przy jakich funkcjonalnościach się sprawdza ?

Pozdrawiam
Karol
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Sterowanie z Win8
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2014, 10:44:55 pm »

Cześć,

nie zajmowałem się jeszcze wizualizacjami.  Kupiłem kiedyś tableta za 200 PLN i niestety ze względu na zasięg wifi (max 2m od routera) utopiłem go w szafie na niepotrzebne rzeczy.  Dojrzewam, by kupić już coś docelowego.

Przygotowałem jednak jakiś czas temu prostą apkę/stronę html.  Screeny załączam.

Co do przydatności - najczęściej korzystam jednak z wizualizacji na PC.  Na co dzień w zupełności wystarczają klawisze łączników ściennych.  Z apki na komórkę korzystam w zasadzie tylko przy ustawianiu/odpowietrzaniu systemu podlewania.  Gdy mam wyjąć z kieszeni komórkę, odpalić wifi, uruchomić aplikację... wolę wstać, podejść do komputera, który jest cały czas włączony i przeklikać.  Może sytuacja się zmieni, gdy na ścianie w końcu zawiśnie panel (=tablet).

Pozdrawiam,
Zapisane

DZIKI_2005

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Odp: Sterowanie z Win8
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2016, 07:12:37 pm »

Czy dasz rade zrobić wizualizację na wzór http://www.fibaro.com/pl/system-fibaro
lukasz.klinger@vp.pl
Zapisane