'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Podlaczenie dodatkowego zasilacza  (Przeczytany 4184 razy)

WenWoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« dnia: Styczeń 05, 2014, 11:34:02 am »

Witam
Dotarlem do sytuacji gdzie mysle ze konieczny hest dodatkowy zasilacz do zasilania przekaznikow, tylko nie wiem jak go podlaczyc Czy do przekaznikow czy tez do Wyjscia8x z Wago.

Dodatkowo myslalem o wyodrebnieniu zasilania na wejscia, laczniki zwierne ale tu znow problem jak rodzielic zasilanie. Kozystam tylko z wyjsc wejsc x8 tj moduly 430 i 530.

Z gory dzieki za pomoc
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 296
    • Zobacz profil
Odp: Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2014, 10:32:12 pm »

Cześć,

nie wiem, jak jest "dobrze", albo "optymalnie", ale napiszę, jak jest u mnie.  Mały zasilacz z zestawu startowego podłączony jest wyłącznie do sterownika (obie dziurki w górnym rzędzie).  Dodatkowy zasilacz (787-612) podłączony jest do lewych dziurek w 2. i 3. rzędzie i zasila wszystko poza sterownikiem tj. wyjścia, przekaźniki, elektrozawory itd.

Pozdrawiam,
Zapisane

marathora

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Odp: Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2014, 08:30:11 pm »

Identycznie mam (a właściwie miałem...) jak admin. Jeśli już masz 2 zasilacze, ale zbyt małe to proponuję dołożyć moduł zasilający i podpiąć kolejny zasilacz. Do zasilania przekaźników niekoniecznie jest ci potrzebny Wagowski zasilacz.

Mnie Wagowski ostatnio poleciał. Zasilał tylko sterownik i poszedł mostek prostowniczy ot tak sobie. Wszystkie inne zasilacze przetrwały. Wago ma u mnie minusa - 3 miesiące czekania na odmowną decyzję w sprawie gwarancji i odpowiedź w stylu: "możliwe, że przepięcie"...
Zapisane

blackbox

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
Odp: Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 20, 2017, 02:19:48 pm »

Przymierzam się do przeniesienia zestawu startowego do szafy i nie znalazłem w zestawie osobnego wtyku do zasilacza, do którego można wpiąć kable zasilające 230V, jest tylko kabel z wtyczką do gniazdka. W jaki sposób podpinaliście kable zasilające do zasilacza WAGO?
Zapisane

m09

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2017, 10:52:20 am »

Witam

Nie wiem na ile cenna jest ta porada, ale zawsze można odciąć wtyczkę i podłączyć bezpośrednio pod złączki lub zabezpieczenie
Zapisane

Minek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2017, 12:54:53 pm »

Przymierzam się do przeniesienia zestawu startowego do szafy i nie znalazłem w zestawie osobnego wtyku do zasilacza, do którego można wpiąć kable zasilające 230V, jest tylko kabel z wtyczką do gniazdka.
Nie wiem czy ja mam inną wtyczkę, ale po prostu ją rozebrałem i wpiąłem swój przewód ;). Jeżeli masz przewód z zestawu startowego, to wtyczka jest rozbieralna i da się podmienić przewody.
Zapisane

grzegorz76

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Odp: Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 21, 2018, 10:36:56 pm »

Panowie, tak dla pewności. W sterowniku 750-880 zasilacz "mniejszy" pod 24V i 0V (Power Supply Electronic)
Zasilacz "większy" - pod drugi (+) i trzeci rząd (-) - (Power Supply Field).

I jeszcze dwa drobiazgi.

1. Jak zamontować te zasilacze na listwie. U mnie się szafa nie zamknie jak przypnę normalnie na listwie
2. Gdzie mogę poczytać o zabezpieczeniach prądowych, przepięciowych sterowników i zasilaczy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2018, 10:41:45 pm wysłana przez grzegorz76 »
Zapisane

seler

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 66
    • Zobacz profil
Odp: Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2018, 05:32:35 pm »

Podepnę się pod temat.
Zanim dołożę PLC chcę uruchomic tymczasowo oświetlenie do czego potrzebuję zasilacz rzecz jasna.
Czy jeśli zastosuję taki: https://www.tim.pl/zasilacz-impulsowy-85-264v-ac-2-5a-24v-dc-60w-mdr-60-24?context=MTMzOGM4ZWE2 to w docelowej instalacji mogę go użyć jako dodatkowy czy tylko wago wchodzi w grę?
Zapisane

grzegorz76

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Odp: Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2018, 06:36:34 pm »

Jeżeli tymczasowo to nie wystarczy Ci standardowy z zestawu? Podejrzewam że się budujesz, więc nie będziesz używał wszystkich portów i przekaźników na raz, więc ten mały zasilacz wystarczy w zupełności zarówno do PLC i całej reszty. U mnie spokojnie działał.
Zapisane

seler

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 66
    • Zobacz profil
Odp: Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 27, 2018, 09:07:04 am »

Nie mam jeszcze zestawu... i znając życie to trochę mi zejdzie zanim zakupię.
Zapisane

blackbox

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
Odp: Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2018, 08:33:06 pm »

1. Jak zamontować te zasilacze na listwie. U mnie się szafa nie zamknie jak przypnę normalnie na listwie

Ja zamontowałem szynę din bezpośrednio do pleców szafy.
Zapisane

grzegorz76

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Odp: Podlaczenie dodatkowego zasilacza
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 16, 2019, 11:21:17 pm »

No u mnie jest problem, bo za plecami mam parę przewodów i teraz nie mam możliwości zamontowania kawałka szyny DIN. Wykombinowałem, że zamontuję kątownik budowlany 100x100 i dam dodatkowy zasilacz w poziomie. Niby szafa duża, ale coraz mniej miejsca.
Zapisane