'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Sterownie przez Openhab  (Przeczytany 298 razy)

tomekcz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Sterownie przez Openhab
« dnia: Kwiecień 28, 2019, 03:11:08 pm »

Witam serdecznie.
Mam problem z sterowaniem przez openhab. To znaczy tak - zdeklarowałem zmienne globalne w codesys ,dodałem zmienna TEST %MW3.11:BOOL
Po skompilowaniu projektu i załadowaniu go do sterownika wciskając switch w openhab widzę w zmiennych globalnych zmianę z FALSE na TRUE i odwrotnie ale nie może to wysterować Fb_LatchingRelay. W samym bloku również mam na xSwitch IN27 OR TEST. Gdy wciskam przycisk podłączony do wejścia IN27 również widzę to w Openhab.

Proszę podpowiedzcie mi co żle robie?
Zapisane

tomekcz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Sterownie przez Openhab
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 28, 2019, 03:42:50 pm »

Witam serdecznie.
Mam problem z sterowaniem przez openhab. To znaczy tak - zdeklarowałem zmienne globalne w codesys ,dodałem zmienna TEST %MW3.11:BOOL
Po skompilowaniu projektu i załadowaniu go do sterownika wciskając switch w openhab widzę w zmiennych globalnych zmianę z FALSE na TRUE i odwrotnie ale nie może to wysterować Fb_LatchingRelay. W samym bloku również mam na xSwitch IN27 OR TEST. Gdy wciskam przycisk podłączony do wejścia IN27 również widzę to w Openhab.

Proszę podpowiedzcie mi co żle robie?
Zapisane

Simeone

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
Odp: Sterownie przez Openhab
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 29, 2019, 07:07:53 am »

W deklaracjach zmiennych programu "Oswietlenie" masz zadeklarowaną zmienną o tej samej nazwie co zmienna globalna TEST. W takiej sytuacji to jej wartość jest widoczna w bloczku Garage1 zamiast zmiennej globalnej.

Wywal ją i powinno działać  :)
Zapisane

tomekcz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Sterownie przez Openhab
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 29, 2019, 04:47:01 pm »

Niestety to nie pomogło. Szukam dalej. Co prawda wcześniej mi już to zadziałało ale nie zapisałem sobie całego programu i teraz dopadła mnie pomroczność jasna i sam nie wiem jak to wcześniej było.
Zapisane

Simeone

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
Odp: Sterownie przez Openhab
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 29, 2019, 04:50:41 pm »

Podeślij plik .pro
Na zrzutach może nie wszystko widać
Zapisane

tomekcz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Sterownie przez Openhab
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 29, 2019, 05:07:02 pm »

Dziękuję  ;) działa . Przeoczyłem jedna rzecz.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Zapisane