'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Otwarty system automatyki domowej openHAB  (Przeczytany 13464 razy)

primary1

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Otwarty system automatyki domowej openHAB
« dnia: Marzec 28, 2014, 07:08:58 pm »

Witam.

Ostatnio dość intensywnie zajmuje się kwestią zarządzania systemem inteligentnego budynku opartego na sterowniku PLC.
Trafiłem na bardzo ciekawy projekt - openHAB - i wygląda na to, że wykorzystam go do sterowania z tabletów (w formie panelu operatorskiego na ścianie) i ze smartfonów z androidem.
Każdy kto ma jakiś serwer spięty z PLC, albo jest w stanie uruchomić Raspberry Pi może pomyśleć nad takim rozwiązaniem.
Nie będę się za bardzo rozpisywać o openHAB i odsyłam do strony projektu: http://www.openhab.org

Tak na szybko: oprogramowanie instalujemy na komputerze/minikomputerze i konfigurujemy do współpracy z urządzeniami, sterownikami itp. Od reki wspieranych jest dużo protokołów komunikacyjnych, w tym oczywiście modbus. Oprogramowanie może posłużyć do zarządzania, zbierania danych (wykresy) a nawet i sterowania urządzeniami wraz z zaawansowanymi regułami automatyki. Interfejs jest dostępny z przeglądarki i aplikacji na urządzenia mobilne. Poza tym zarządzać możemy przez e-mail, komunikator, terminal itp...

Pisałem już o tym na innym forum, ale pomyślałem, że może Was coś takiego zainteresuje, dlatego postanowiłem napisać również tu.
Pozdrawiam.
Zapisane

bogasman

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 04, 2014, 11:54:08 am »

Używam w domu OpenHABa postawionego na BananaPi. Pracuje stabilnie.
Bardzo obiecujący system z olbrzymim potencjałem. W projekcie jest duża aktywność, powstaje dużo rozszerzeń do znanych urządzań. Np. co mnie ucieszyło, to kilka dni temu dodany został np. "binding" do Satela napisany przez rodaka. Podstawowy interfejs nie powala jeszcze na kolana, ale zupełnie wystarczy no i są rozszerzenia, które są całkiem eleganckie. Jedynym problemem jest dla mnie dokumentacja, często napisana bardzo słabo i chaotycznie. Trudno też znaleźć przykłady. Natomiast jest w miarę dobre wsparcie od autorów, programistów i użytkowników. Projekt jest młody ale bardzo dynamicznie sie rozwija.
Zapisane

krwi

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 30, 2015, 09:21:20 am »

Chciałem przetestować openHAB ale mam problem z poprawnym odczytem stanów wyjść. Czysta instalacja openHAB, wgrany jedynie wago binding, połączenie się nawiązuje natomiast w logu dostaję ciągle "MySwitch1 state updated to OFF" dla wszystkich skonfigurowanych itemów niezależnie czy wyjście jest aktywne czy nie.
Dopiero poznaję openHAB więc może coś źle zrozumiałem ale nie mogę z tym ruszyć do przodu, czy szanowni koledzy mogli by wkleić przykładową konfigurację?
Zapisane

krwi

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 07, 2015, 08:00:06 pm »

Na to wygląda że binding Wago jest uwalony (albo ja nie umiem go skonfigurować) przełączyłem się na binding ModBus i zaczął poprawnie sczytywać statusy.
Zapisane

ziutol

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2015, 07:57:49 am »

Witam
Jestem początkujący  z Openhab  mógłbym prosić o przykład   zmiany stanu  wyjścia sterownika i konfiguracji  biblioteki binding ModBus.
Zapisane

krwi

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2015, 09:33:27 am »

Je też dopiero zacząłem z OpenHab (jeszcze nie wiem czy będę to wykorzystywał) ale żeby się połączyć i odczytywać co 10 sek stany 74 wyjść wystarczyło:

w opnhab.cfg:
modbus:poll=10000
modbus:tcp.slave2.connection=192.168.0.1:502:rtu
modbus:tcp.slave2.id=1
modbus:tcp.slave2.type=coil
modbus:tcp.slave2.start=512
modbus:tcp.slave2.length=74

w .items:
Group   ALL

Switch MySwitch0 "My Modbus Switch0" (ALL) {modbus="slave2:0"}
Switch MySwitch1 "My Modbus Switch1" (ALL) {modbus="slave2:1"}
Switch MySwitch2 "My Modbus Switch2" (ALL) {modbus="slave2:2"}
Switch MySwitch3 "My Modbus Switch3" (ALL) {modbus="slave2:3"}
...
Zapisane

zim

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 28, 2015, 08:53:21 pm »

Witaj,

Czy udało Ci sie sterować wyjściami Wago poprzez openHab ?

Mogę odczytywać stany ale niestety nie mogę dojść czy da się nimi sterować ?
Zapisane

krwi

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 30, 2015, 03:41:50 pm »

Niestety napotkałem ten sam problem ale myślałem, że to coś u mnie sknocone. Nie udało mi się tego rozwiązać, na razie porzuciłem OpenHAB i przymierzam się do napisania własnej wizualizacji.
Zapisane

zim

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 30, 2015, 07:12:21 pm »

Ok czyli jesteśmy na tym samym etapie,

Ja się jeszcze nie poddaje, musi być możliwość sterowania.

Pozdrawiam,
Zapisane

marek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 02, 2015, 07:35:32 pm »

Witam.
Ja używam co prawda po tcp i tego slave2 mam dla włączników:

modbus:tcp.slave2.connection=x.x.x.x:502
modbus:tcp.slave2.type=coil
modbus:tcp.slave2.id=1
modbus:tcp.slave2.start=12288
modbus:tcp.slave2.length=48

a w items:

Switch   MyS1   "Test Switch"   (Intern)      { modbus="slave2:>0:<1" }
Zapisane

zim

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 02, 2015, 09:38:53 pm »

Witaj,

Czy przy takiej konfiguracji możesz sterować wyjściami wago z OpenHab ?

Mi przy tej konfiguracji (wysokiego adresu) nie podaje nawet stanu wyjść.
Zapisane

marek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 02, 2015, 10:13:00 pm »

Wyjściami steruje poprzez NOVRAM (12288... 24575, %MW0... %MW12287) oraz Fb_LatchingRelay sprawdzając bit w pamięci do którego może pisać openhab poprzez modbusa oraz wejścia fizyczne i na podstawie tego ustawiam wyjście oraz drugą zmienną w pamięci którą openhab czyta.

Jakoś nie miałem "mądrzejszego" pomysłu.
Zapisane

zim

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 02, 2015, 10:31:13 pm »

Mógł byś mi bardziej łopatologicznie to opisać. Najlepiej z przykładem :D

Zapisane

marek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 02, 2015, 10:34:13 pm »

Mógłbym:
VAR
   LIGHT1: Fb_LatchingRelay;
        VIS_LIGHT1 AT %MX0.0 : BOOL;
   VIS_LIGHT2 AT %MX0.1 : BOOL;
END_VAR

LIGHT1(xSwitch:=IN1 OR VIS_LIGHT1); OUT1:=LIGHT1.xActuator; VIS_LIGHT2:=OUT1; VIS_LIGHT1:=FALSE;
Zapisane

zim

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
    • Zobacz profil
Odp: Otwarty system automatyki domowej openHAB
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 03, 2015, 06:22:26 pm »

DZIAŁA :-)

Dzięki wielkie.
Zapisane