'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Pomiar napięcia 230V  (Przeczytany 6929 razy)

siema

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
Pomiar napięcia 230V
« dnia: Styczeń 14, 2016, 01:27:22 pm »

Witam,
W związku ze spadkami napięcia na moim przyłączu energetycznym chciałbym monitorować napięcia 230V na moich 3 fazach i zmusić zakład energetyczny do wywiązania się z umowy w zakresie jakości dostarczanego prądu.
Czy ktoś pochylał się nad tematem?
Zapisane

matv

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 53
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2016, 01:57:02 pm »

Hej, jakiej wielkości to spadki? Niestety z tego co się orientuję to zgodnie z prawem napięcie ma wynosić 230/400V +/-10% co dość skutecznie rozszerza 'dozwoloną' wartość napięcia. Osobiście przerabiałem już 2 skrajne przypadki z tym związane:
- w domu rodzinnym, który jest ostatnim domem podłączonym do transformatora mamy około 210V. Walczyliśmy już z ZE kilka razy, bo problem jest taki, że jak sąsiad włącza szlifierkę czy cokolwiek tego typu to u nas przygasają światła. Nie mam sprzętu pozwalającego na zmierzenie napięcia w momencie gdy sąsiad włącza coś cięższego, ale oczywistym jest, że spadek jest dość spory. Niestety ZE zasłonił się zapisem o +/-10% i koniec sprawy
- w mieszkaniu, które obecnie wynajmuję mamy cały czas 242V, przez co żarówki starego typu wytrzymują około 1-2 miesiące. Jakiś czas temu zmieniłem wszystkie na energooszczędne i na razie jest ok. Byłem w ZE zapytać, czy można coś z tym zrobić to też mi powiedzieli, że mieści się w zakresie tolerancji.

Problem jest taki, że napięcie dostarczane do klienta jest uzależnione od odległości od transformatora - aby tym na końcu linii zapewnić 'jakąś' normę na transformatorze puszczane jest napięcie 230V + niecałe 10%, po czym na całej linii spada do wartości takiej, aby ostatni klient zmieścił się w normie. Zależy to też od wielu czynników jak stan linii itp, ale dopóki ZE nie jest zmuszone do modernizacji linii to ciężko jest coś zdziałać w tym temacie :(
Zapisane

bogasman

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2016, 02:13:20 pm »

Sprawdź jaki masz licznik energii i jakie ma możliwośći.
W celu monitorowania jakości dostarczanego prądu używa się mierników parametrów sieci np takie jak te; http://www.schneider-electric.com/products/pl/pl/4100-system-zasilania-i-monitorowania-energii/4115-wielofunkcyjne-mierniki-parametrow-sieci/
W mieszkaniu za licznikiem mam PM3250 z RS-485 (jeszcze nie zestawiony z Fatekiem) wersja PM3255 ma możliwość zapisów.
Żeby posługiwać się takim miernikiem w walce z ZE trzeba go zalegalizować.

spadek napięcia o 10% nie powinen być normalnie odczuwalny, ale może świadczyć o istniejącej w sieci awarii , szczególnie gdy tak jak w przypadku matv przygasają światła, za co najpewnie odpowiedzialne są stare, cienkie, kable przesyłowe i wydajność trafo. Ja bym się więc nie czepiał zbyt niskiego napięcia, ale zgłaszałbym awarię sieci mówiąc np "jak sąsiad włącza szlifierkę to mi się TV i pralka wyłącza".
Zapisane

siema

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2016, 07:33:41 pm »

U mnie czasem spada do 210V. Gdy parkieciarz podłączył cykliniarkę 2.5kW, to napięcie spadło do 190V. Wieczorami widać jak sporadycznie światło przygasa.
Matv, dlaczego nie walczysz o poprawę parametrów? Ja przećwiczyłem na przyłączu do firmy, że dane z UPSa trójfazowego podającego 24h/dobę poziom napięcia wystarczyły do przekonania zakładu energetycznego do znalezienia i usunięcia usterki. Nie potrzeba było żadnej legalizacji urządzenia pomiarowego- zgłaszałem im po prostu awarię za każdym razem, gdy dostałem e-maila z UPSa. Niestety w domu nie mam takiego UPSa ;)

Zatem, cóż oprócz urządzenia podanego przez bogasman'a- trochę drogo jak na jedną bitwę z ZE (zakładam, że jak już poprawią, to przestanę obserwować te wykresy, aczkolwiek chętnie bym wtedy monitorował np. 12V,24V albo 48V w swojej instalacji niskonapięciowej ;))
Zapisane

bogasman

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2016, 06:20:59 pm »

Ja swój miernik kupiłem za 250zł używany. Przydaje się do monitorowania zużycia energii na wszystkich trzech fazach. Później będę gromadził dane historyczne i optymalizował koszty energii i obciążenie, a mam dużo urządzeń.
Nie mówię, że od razu trzeba legalizować miernik. Zalegalizować trzeba do bojów sądowych, jeśli do tego by doszło. W normalnej sytuacji powinno wystarczyć samo hasło, że posiada się takie urządzenie. Często jednak już istniejący licznik pozwala na zebranie podstawowych parametrów zdalnie i nie potrzeba nic więcej. UPS to również dobry pomysł, ale mój ZE zignoruje zupełnie moje zastrzeżenia wsparte danymi z UPSa, bo "przecież to pan ma zepsutego UPS". U Ciebie może być jednak inaczej.

Zacznij od bombardowania ZE zgłoszeniami o awariach np. "urządzenia w domu mi się same wyłączają, gdy sąsiad włącza szlifierkę, a najczęściej wyłącza mi się mój amplituner za 20000PLN". ZE zareaguje na takie awarie, bo możesz ich pociągnąć do odpowiedzialności za uszkodzony sprzęt znacznej wartości, żądając odszkodowania.
Zapisane

siema

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 15, 2016, 11:12:29 pm »

Czyli pozostaje mi tylko coś na wzór miernika Bogasmana? Jakieś inne pomysły?
Zapisane

grzeniu666

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 68
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 16, 2016, 01:14:06 pm »

O ile dla licznika głównego (3F) nie znalazłem tanich liczników z podawaniem parametrów, to dla wybranej grupy urządzeń (eSki pod jedną z różnicówek 1F) kupiłem tani podlicznik 1F Orno OR-WE-504, wyświetla pewne parametry, ma interfejs RS-485 (ale czy/jak można zapisywać historię tych danych jeszcze nie sprawdzałem).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2016, 01:19:00 pm wysłana przez grzeniu666 »
Zapisane

siema

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2016, 11:45:15 pm »

Ten Orno to chyba faktycznie najtańsza opcja (z Modbus).
Zapisane

matv

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 53
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2016, 11:17:33 am »

O ile dla licznika głównego (3F) nie znalazłem tanich liczników z podawaniem parametrów, to dla wybranej grupy urządzeń (eSki pod jedną z różnicówek 1F) kupiłem tani podlicznik 1F Orno OR-WE-504, wyświetla pewne parametry, ma interfejs RS-485 (ale czy/jak można zapisywać historię tych danych jeszcze nie sprawdzałem).
On mierzy/zapisuje też napięcie w danej chwili, czy tylko zużycie?
Zapisane

siema

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2016, 09:27:15 pm »

Zapisuje zużycie, mierzy napięcie:
Zapisane

matv

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 53
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 08, 2016, 10:18:44 am »

@siema - dzięki za wyjaśnienie.

A co byście powiedzieli o czymś takim: http://www.fif.com.pl/produkt/61/1408
Cena około 500zł za 3 fazy. Nie wiem tylko jak mam rozumieć, prąd maksymalny 3x5A. Tzn, że jeżeli instalacja "pociągnie" więcej (np jak włączę piekarnik, czajnik, pralkę i ogrzewanie) to uszkodzę taki licznik?
Zapisane

bogasman

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 08, 2016, 07:30:27 pm »

To oznacza że musisz zastosować przekładnik prądowy. Zamiast tego cuda orno kup sobie uzywanego schneidera PM9C albo PM3250 z Rs-485 albo odpowiedniki legranda lub diris. Cena podobna lub nizsza. Tylko niech elektryk z uprawnieniami Ci to zamontuje.

Aha. Tak czy siak dochodzi tutaj koszt przekladnikow (na kazda faze). Ok 70zl/szt.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2016, 07:34:19 pm wysłana przez bogasman »
Zapisane

misiowiec

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 09, 2016, 11:50:11 am »

Troszkę odgrzewam wątek ale może się przyda.

Generalnie z zakładem energetycznym jest problem. Żeby im udowodnić ,że mamy jakieś piki napięć trzeba przedstawić dowody na to.
Pomiar "jakimś" tam licznikiem nie wchodzi w grę, ponieważ nie uznają tego. Z tego co wiem to oni używają:

http://www.sonel.pl/pl/zaawansowane-analizatory-jakosci-zasilania-serii-pqm-70x.html

te analizatory mają certyfikat i zakład energetyczny nie może zakwestionować tego pomiaru. Inna sprawą jest to iż umowy na dostawę energii są tak skonstruowane ,że oni zawsze się mieszczą w widełkach.

U mnie mam taki problem ,że czasami wieczorem na jednej z faz mruga światło (jakby ktoś spawarkę włączył w garażu) i te mierniki podobno mogą to wyłapać i można walczyć z energetyką.
Wiele problemów z jakością energii wiąże się z przestarzałą siecią ,która już nie wydala na aktualne potrzeby a kasy w modernizację nie chcą pchać.

Zapisane

bogasman

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 09, 2016, 04:16:34 pm »

Tak jak pisałem, to nie musi być ich miernik, to może być jakikolwiek miernik (analizator) parametrów sieci, które uznasz za problematyczne, z możliwością zarejestrowania tych parametrów, ale tak jak podaje zakład, musi on być wzorcowany jak każdy inny przyrząd pomiarowy, żeby być podstawą do reklamacji. Nie musi to być natomiast polecany przez nich miernik, ale nie może to byc także zwykły licznik, który nie mierzy chwilowych parametrów sieci. Dodatkowo oprócz miernika to samo się tyczy przekładników, jak równiez sama instalacja musi być wykonana przez elektryka z uprawnieniami.
Czy zakład energetyczny oferuje wypożyczenie takiego sprzętu jaki posiadają do wykonania pomiarów? To jest sprzęt przenośny.
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2016, 04:21:19 pm wysłana przez bogasman »
Zapisane

matv

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 53
    • Zobacz profil
Odp: Pomiar napięcia 230V
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 09, 2016, 04:51:05 pm »

Ja właśnie zastanawiam się nad np PM3250. Ma ktoś może zdjęcie tego jak wygląda to zamontowane razem z przekładnikami w szafie (tzn nie koniecznie taki model)? Chodzi mi o to, że nie za bardzo wiem gdzie to umiejscowić w szafie (w stosunku do innego osprzętu), żeby to miało ręce i nogi.
Co do montażu przez elektryka to u mnie akurat nie ma problemu, bo wszystko robię pod nadzorem elektryka, tyle że sprawdza mi wszystko raz na 2 tygodnie :)
Zapisane