'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Zasilanie łączników  (Przeczytany 10097 razy)

krwi

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 43
    • Zobacz profil
Zasilanie łączników
« dnia: Październik 19, 2011, 09:11:01 pm »

Chciałbym jeszcze zapytać jak zrealizowałeś rozszycie zasilania do łączników. W każdej skrętce biegnącej do łącznika przynajmniej jedna żyła musi być podłączona do zasilania 24V. Z tego co widzę skrętki rozszyłeś na patchpanelu natomiast jak spiąłeś zasilanie tych wszystkich żył?
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 303
    • Zobacz profil
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2011, 07:04:12 pm »

Witaj,

chyba w żaden super-sprytny sposób - z każdej skrętki po drugiej strony patch-panelu wyciągnąłem niebieską żyłę i spiąłem po kilka sztuk, zostawiając spory zapas długości, by panel dało się wyciągnąć...

Spięcie tych żył w zwykłą kostkę elektryczną pociętą na kawałki tj. z jednej strony kostki 5 żył niebieskich, z drugiej kabelek, kabelek do szyny ze śrubkami (widać na zdjęciu szafy - po prawej stronie patch-panelu), szyna zasilona z zasilacza.

Pozdrawiam,
Zapisane

krwi

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 43
    • Zobacz profil
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 19, 2015, 07:01:45 pm »

W końcu zrobiłem w miarę eleganckie rozszycie żył zasilających, jakoś spinanie ich pęczkami mi nie pasowało. Co prawda WAGO ma moduł 750-1605 z 16 zaciskami +24V ale jest dość drogi i trudno dostępny więc zrobiłem wersję DIY. Potrzebne do tego są złączki ARK z rastrem 2.54 (2.4 zł za 6-krotną), płytka uniwersalna najlepiej ze ścieżkami równoległymi (4 zł) i uchwyt na szynę DIN (1.85 zł), złączki lutujemy do płytki, przyklejamy do uchwytu i gotowe.
Zapisane

Umcyk

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
  • Beckhoff Cx9010
    • Zobacz profil
    • Nasz dom...
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2015, 07:13:35 am »

a nie mozna pomostkowac zyl 24+ bezposrednio w PatchPanelu??
wtedy tylko 1 przewod dochodzil by do PatchPanelu, a reszta bylaby rozprowadzana juz miedzy poszczegolnymi zlaczami PatchPanelu...

krwi

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 43
    • Zobacz profil
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2015, 03:06:27 pm »

Oczywiście można to rozwiązać na różne sposoby.
Ja akurat nie używam PatchPanelu, skrętki mam rozszyte na łączówkach LSA a tam wbijanie więcej niż jednej żyły do jednego slotu się nie sprawdza. Natomiast w ten sposób przy minimalnym koszcie uzyskałem bardzo wygodne rozwiązanie i uporządkowanie w szafie. Oprócz tego wykonałem analogiczny moduł do zasilania 5V czujników 1-wire.
Zapisane

Umcyk

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
  • Beckhoff Cx9010
    • Zobacz profil
    • Nasz dom...
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 24, 2015, 06:07:58 pm »

ja u siebie bede uzywal PatchPaneli (kupilem 4x25 portow)...
planuje rozebrac te PatchPanele i polutowac razem po jednym pinie z kazdej łączowki, bezposrednio na plytce drukownej... tym sposobem do kazdego slotu bedzie wchodzic jedna zyla...

pawlosso

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2015, 08:17:37 pm »

Witam
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakich łączówek użyliście rozłącznych czy nierozłącznych?
Pozdrawiam
Zapisane

Umcyk

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
  • Beckhoff Cx9010
    • Zobacz profil
    • Nasz dom...
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2015, 08:26:46 pm »

ja mam zamiar uzycie patch-panela... wszystkie skretki z calego domu beda posiadaly wtyczki rj45 wetkniete w patch-panel, a ze zlaczy LSA patch panelu bede wyprowadzal potrzebne przewody do kart wejsciowych sterownika...

bogasman

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
    • Zobacz profil
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 06, 2015, 12:06:08 am »

Witam
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakich łączówek użyliście rozłącznych czy nierozłącznych?
Pozdrawiam

Mówiąc krótko - nie ma to wielkiego znaczenia. Jeśli potrzebujesz rozłączać poszczególne żyły na samej łączówce to weź rozłączne.
Natomiast skoro zadajesz takie pytanie to znaczy, że nie wiesz jeszcze czy będzie Ci to potrzebne, więc i tak weź rozłączne, różnica w cenie jest przecież niewielka.
Zapisane

sylwek_burza

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 11, 2015, 08:25:23 am »

Fajną opcją Satel MZ-3. Tylko trzeba dorobić uchwyty na szynę, ale to już nie kłopot. Na rysunku widać kołki, które można połączyć w grupy. Jak dla mnie super rozwiązanie i już gotowe.

Zapisane

Malina

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 11, 2015, 12:52:25 pm »

Witam,

dzięki za zapytanie i odpowiedzi. Jasno wyjaśnione. Dobry post.

MarcinSz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
    • Zobacz profil
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 23, 2015, 10:00:28 pm »

ja mam zamiar uzycie patch-panela... wszystkie skretki z calego domu beda posiadaly wtyczki rj45 wetkniete w patch-panel, a ze zlaczy LSA patch panelu bede wyprowadzal potrzebne przewody do kart wejsciowych sterownika...

Jeśli jeszcze nie jest za późno...

Zrób odwrotnie. Skrętki z całej instalacji zakończ patch panelem, a do sterownika podpinaj robiąc krótki kabelek - z jednej strony wtyk RJ-45 a z drugiej druciki w sterownik. W ten sposób część "zabudowaną" pozostawiasz nie ruszaną a wszelkich manipulacji i zmian dokonujesz na łatwo wymienialnych częściach.
Zapisane
pozdrawiam, MarcinSz

grzeniu666

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 68
    • Zobacz profil
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 23, 2015, 11:04:43 pm »

@Marcin, ale takie rozwiązanie nie jest chyba super-eleganckie, bo trzeba z każdej skrętki jedną żyłe "oddelegować" na zasilanie. Chłopaki wyżej podpowiadają rozwiązania, osobiście zamierzam wykorzystać złączkę uziemiającą LSA. Jako że (prawie?) wszystkie łączniki mam 4-przyciskowe, to (w kierunku PLC) planuję użyć cieńkich (muszę sprawdzić) przewodów wstążkowych (8 żyłowe, z jednej strony na patchpanelu dwa łączniki, z drugiej strony 8DI).
Zapisane

MarcinSz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
    • Zobacz profil
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 23, 2015, 11:38:40 pm »

Tak wygląda budowa sieci strukturalnych. Wiąże się to choćby z właściwościami okablowania. Patch panel "od tyłu" okablowuje się drutem, ponieważ linka nie nadaje się do tych zacisków i jest za droga by jej ciągnąć kilometry. Od przodu okablowuje się linką, która dobrze znosi wielokrotne wyginanie, poza tym wtyki RJ-45 rzadziej na niej padają (tak, wiem że są RJ-45 "na drut", ale i tak są bardziej zawodne od zwykłego porządnie wbitego między żyłki linki). Przed włożeniem takiej linki w dziurkę sterownika warto pobielić ją cyną żeby się nie rozdzielała.
Jak poprowadzić zasilanie łaczników, właśnie radzą koledzy powyżej.
U siebie wszystkie skrętki wyprowadziłem na patch panel. Dzięki temu w ciągu minuty mogę gniazdo LAN zmienić w dodatkowy łącznik czy też przesłać tym kablem cokolwiek innego, np. wprost zasilić elektrozawór. Na moim patch panelu są:
- gniazda LAN
- łączniki
- kable sygnałowe z kotłowni, sterownika kominka, rekuperatora
- termometry 1-wire
- dodatkowe skrętki przeciągnięte do pomocniczych minirozdzielni w garażu i przy wyjściu do ogrodu (do przyszłych zastosowań)
- sterowanie elektrozaworem głównym wody
- przyszłe sterowanie elektrozaworami w rozdzielaczach c.o.
- komunikacja z centralką alarmową

Jak napisałem wyżej, szczegółowe zastosowania mogą łatwo się zmieniać bez ruszania okablowania, tylko przez przekrosowanie. Na przykład jeżeli okaże się że na razie jednak pralka nie będzie potrzebowała dostępu do internetu, zamiast tego mogę sobie tam dodać dodatkowy wyłącznik. Albo zainstalować czujnik zalania pod pralką i przekrosować na wejście centralki alarmowej. Albo nawet wszystkie te rzeczy naraz bo żył wystarczy. Wszystko to bez tykania samej instalacji, wyłącznie na krótkich i giętkich kabelkach wypinanych jednym klikiem.

Ostateczny wygląd będzie zależał wyłącznie od tego jak ładnie będzie wszystko upięte. Oczywiście estetyka to kwestia gustu. Por. http://www.componentsexpress.com/images/before_after.jpg
W załączniku mój patch panel wg stanu na jesień 2014. Wpięte są 3 łączniki, termometry i moduł przedłużacza magistrali sterownika. Rzecz jasna stan jeszcze daleki od uporządkowania.
Zapisane
pozdrawiam, MarcinSz

grzeniu666

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 68
    • Zobacz profil
Odp: Zasilanie łączników
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 24, 2015, 01:04:08 pm »

@Marcin, to przekonujące co piszesz. Może po prostu u mnie to jest mało praktyczne, bo na jednej skrętce w większości przypadków mam łącznik poczwórny+dioda sygnalizacyjna, lub łącznik poczwórny+DS, więc wydaje mi się wygodniejsze gdy z jednej łączówki patchpanelu prowadzę kilka żył do PLC i kilka w innym kierunku (dioda lub temperatura do RPi lub huba 1wire). Gdybym nie był taki oszczędny i prowadził po kilka skrętek do puszek, może byłoby inaczej.
Zapisane