'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Inteligentny dom - stos  (Przeczytany 5034 razy)

stos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
Inteligentny dom - stos
« dnia: Listopad 18, 2016, 09:15:53 pm »

Witam wszystkich!

Na wstępie chciałbym podziękować Adminowi i wszystkim użytkownikom forum za wszystkie cenne wskazówki.

Mój inteligentny dom oparty jest na sterowniku PLC wago 750-881.
Założenia:
- sterowanie oświetleniem,
- sterowanie ogrzewaniem,
- sterowanie gniazdami,
- sterowanie roletami,
- sterowanie gniazdami,
- sterowanie podlewaniem trawnika,
- integracja z satelem,
- baza i web server na Raspberry.


Obecnie realizacja jest na etapie kładzenia przewodów. Wszystko zaprojektowane na papierze, program na Wago zrobiony, PLC działa na biurku. Szafa zakupiona, Eaton podtynkowa 7x35, realizacja na łącznikach Krone i złączkach wago 2003-7646.

W wątku chciałbym podsumowywać koszty jako porównanie dla przyszłych realizacji.


Obecne wydatki:

PLC 750-881 950 zł
16DI 750-1405 4x 210 zł
16DO 750-1504 5x 200 zł
750-600 50 zł
Zasilacz PULS QS5 5A 250 zł

Szafa
Eaton podtynkowa 7x35 915 zł

Planowane wdrożenie większości funkcji maj 2017


Mój sterownik posiada firmware w wersji 04, z Wago dostałem wersje 09, czy ktoś w okolicach Wrocławia posiada przewód do wgrania nowego softu?

Zapisane

elst

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2016, 07:24:38 pm »

Witaj Stos,
gdzie dostales tak tanio:
16DI 750-1405 4x 210 zł
16DO 750-1504 5x 200 zł

Elst
Zapisane

mendium

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 49
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2016, 08:43:45 am »

Kolego elst: na allegro jeden z użytkowników sprzedawał. Obserwuj aukcje lub PW do mnie to podam kontakt.

Kolego stos jakiego rodzaju  "baza i web server na Raspberry." będziesz stosował? Jaka do tego będzie komunikacja z plc?
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2016, 08:46:07 am wysłana przez mendium »
Zapisane

stos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 21, 2016, 11:53:31 am »

Witam,

Tak, moduły z allegro na allegro już ich nie widze, ale może warto zapytać:
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/BSbf/


Odnosnie maliny, czekam na dostawę i dopiero wybiorę jakieś rozwiązanie. Zamówiłem Raspberry z obudową z mocowaniem na szynę i trzeba jeszcze chwile na nią poczekać, bo nie była dostępna.

Na pewno podziele się rozwiązaniem, Admin na stronie też przedstawił już swoje rozwiązanie.
Baza napewno jakieś sql, komunikacja z bazą według skryptu admina. Połaczenie ethernet.


Pozdrawiam


Zapisane

ficky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
  • WAGO 750-841
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2016, 05:57:17 pm »

Witam na wstępie. Jestem nowy na tym forum. Mam pytanie o różnice między WAGO 750-841, a WAGO 750-843. Autor ma całą instalację na WAGO 750-841, a mam okazję kupić -843. Czy będę miał te same funkcjonalności? Dzięki za odpowiedź, Damian
Zapisane

stos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 28, 2016, 02:26:23 pm »

Odnośnie wcześniejszych pytań, gdyż otrzymałem już Raspberry i przez weekend sprawdziłem parę rozwiązań:

Baza: mysql + phpmyadmin
Serwer www: apache2 +php5
Komunikacja ze sterownikiem przez |O| i jquery.

Wstępnie wszytsko działa, moge zmieniać i odczytywać stany PLCeka przez www.


Szukałem różnic w tych sterownikach, ale jedyne co znalazłem to 2 lub 1 port LAN i różnice w pamięci. Akurat pamięć się przydaje. Nie wiem czy aż tyle napisałem, czy pisze nieoptymalnie, ale pamięć dość szybko ucieka na PLC. I te wizualizacje bezpośrednio na PLC się nie sprawdzją - za mało pamięci na fajne wizualizacje + wolne działanie + origin policy.

Zapisane

szerszen

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 28, 2016, 02:28:58 pm »

Witaj Stos

Jesteśmy na podobnym etapie budowy i założenia bardzo podobne:

Mój inteligentny dom oparty jest na sterowniku PLC wago 750-881.
Założenia:
- sterowanie oświetleniem,
- sterowanie ogrzewaniem,
- sterowanie gniazdami (kilkoma z możliwością rozszerzenia na całość),
- sterowanie podlewaniem trawnika,
- integracja z satelem,
- baza i web server na Raspberry.

Szafa Schrack 675mod. 2160/1030/250 mm (W/S/G) - Udało mi się ją nabyć za 750 zł :)
http://www.schrack.pl/sklep/obudowy-licznikowe-modulowe/obudowy-modul-2000/obud-modul-4a-45-675mod-2160-1030-250-mm-w-s-g-il172445as.html

Kable od gniazd i oświetlenia rozszyte na złączkach WAGO 2003-7646 i 2003-7642.

Wczoraj chciałem zabrać się za sterownik ale ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że zasilacz 787-602 wyzionął ducha. Standardowa procedura WAGO czas reklamacji 3 miesiące, na szczęścia zaproponowali na ten czas zastępcze urządzenie.

Czy też zamierzać wykorzystać Dashboard z którego korzystał Admin (SB Admin 2)?

Część fizyczna instalacji zaawansowana jest w 75%, dlatego mając na uwadze najbliższe zimowe wieczory pora zabrać się za oprogramowanie.

Aktualnie Malina pobiera dane pogodowe i prezentuje je na dashboardzie, chciałbym od nich uzależnić podlewanie ogrodu.W późniejszym czasie chciałbym by RPI odpytywała Agentów (jako agent wykorzystuję Arduino nano z shieldem Ethernet) i pobierała z nich dane; powinno dać mi to możliwość dokładania czujników w późniejszym okresie.

W jaki sposób macie rozwiązane połączenie zasilacza z przewodami dochodzącymi do łączników zwiernych (nie chodzi mi o LSA bardziej o jakiś trick jak je wszystkie połączyliście z zasilaczem)
Zapisane

lukaszdebiec

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 07, 2016, 09:54:53 pm »

Hej
Jeżeli chodzi o połączenie łączników z zasilaczem użyłem po pierwsze modułu 750-601 z bezpiecznikiem aby dla bezpieczeństwa zabezpieczyć całość przez zwarciem a do samego rozszycia modułu dystrybucji potencjału 750-1605 (16 wyjść + ) oraz 750-1607 ( 8+/8-) Do każdego złącza mam podpięte 2 żyły skrętki więc jeden moduł załatwia zasilanie 32 przewodów do łączników.
Zapisane

szerszen

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2016, 11:56:47 am »

Dzięki za odpowiedź,
Czy wszyscy używają powielaczy potencjału czy mają jakieś inne patenty?
Zapisane

stos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 15, 2016, 02:20:10 pm »

witam,

Tak, zaczałem wizualizacje opartą o ten sam bootstrapowy template. Grafika mi odpowiada. Odnośnie wizualizacji, przerobiłem ostatnio skrypty PHP udostępnione przez admina na |0|, zapisywanie i odczytywanie pojedyńczych stanów działa, musze tylko jakoś obmyslić aktualizowanie wielu stanów 1 komendą, aby było to później łatwe w utrzymaniu.

Na budowie jest już położona cała instalacja elektryczna. Zużyłem około 2300m przewodów.
~500 m "alarmówki(6 i 8x0,5)
~500 m "taniej" skrętki do włączników,
~100m skrętki CU na LAN
~500m 3x2,5
~400m 3x1,5mm
~100m 4x1,5,
~80m koncentryka
~100 m przewodów do grzejników, chyba 3x0,5
~20 m przewodów na jakieś ledy


Zapisane

primary1

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 20, 2016, 10:54:32 pm »

Cytuj
Czy wszyscy używają powielaczy potencjału czy mają jakieś inne patenty?

Ja wykorzystałem 4-piętrowe złączki potencjałowe 727-227. Wychodzi znacznie taniej, tylko nie znalazłem szarej ścianki końcowej, mam pomarańczowe.
Zapisane

Greg

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 01, 2017, 04:05:43 pm »

witam,

Tak, zaczałem wizualizacje opartą o ten sam bootstrapowy template. Grafika mi odpowiada. Odnośnie wizualizacji, przerobiłem ostatnio skrypty PHP udostępnione przez admina na |0|, zapisywanie i odczytywanie pojedyńczych stanów działa, musze tylko jakoś obmyslić aktualizowanie wielu stanów 1 komendą, aby było to później łatwe w utrzymaniu.

Na budowie jest już położona cała instalacja elektryczna. Zużyłem około 2300m przewodów.
~500 m "alarmówki(6 i 8x0,5)
~500 m "taniej" skrętki do włączników,
~100m skrętki CU na LAN
~500m 3x2,5
~400m 3x1,5mm
~100m 4x1,5,
~80m koncentryka
~100 m przewodów do grzejników, chyba 3x0,5
~20 m przewodów na jakieś ledy
Dzień dobry, czy mógłbyś powiedzieć odrobine więcej o kablach w konkretnych puszkach. Przełączniki oświetleniowe rozumiem 1x skrętka czy więcej na ww? Gniazdka 3x2,5 nie chciałeś 4 czy 5x2,5 jak nie którzy. Zacząłem już okablowanie tradycyjne i cały czas tyle wątpliwości czy iść w tą automatykę.  Z góry dzięki.
Zapisane

Greg

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 01, 2017, 04:13:35 pm »

witam,

Tak, zaczałem wizualizacje opartą o ten sam bootstrapowy template. Grafika mi odpowiada. Odnośnie wizualizacji, przerobiłem ostatnio skrypty PHP udostępnione przez admina na |0|, zapisywanie i odczytywanie pojedyńczych stanów działa, musze tylko jakoś obmyslić aktualizowanie wielu stanów 1 komendą, aby było to później łatwe w utrzymaniu.

Na budowie jest już położona cała instalacja elektryczna. Zużyłem około 2300m przewodów.
~500 m "alarmówki(6 i 8x0,5)
~500 m "taniej" skrętki do włączników,
~100m skrętki CU na LAN
~500m 3x2,5
~400m 3x1,5mm
~100m 4x1,5,
~80m koncentryka
~100 m przewodów do grzejników, chyba 3x0,5
~20 m przewodów na jakieś ledy
Dzień dobry, czy mógłbyś powiedzieć odrobine więcej o kablach w konkretnych puszkach. Przełączniki oświetleniowe rozumiem 1x skrętka czy więcej na ww? Gniazdka 3x2,5 nie chciałeś 4 czy 5x2,5 jak nie którzy. Zacząłem już okablowanie tradycyjne i cały czas tyle wątpliwości czy iść w tą automatykę.  Z góry dzięki.

jakby "Szerszen" mógł też dwa grosze dać byłbym wdzięczny. Z góry dzięki
Zapisane

stos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 02, 2017, 09:07:17 am »

Do włączników pojedynczych minimum 2xUTP, do podwojnych 3xUTP. Wtedy masz elastycznośc i zapas na dodatkowe czujniki.
Gniazdka 3x2,5. Nie widze sensu kładzenia 4,5 przewodów 2,5mm do gniazd. To jest rozumiem idea oszczedności kilku metrów przewodów, w przypadku gdy niezalezne gniazda są obok siebie i chcemy rozdzielać N i PE przy puszkach. Moim zdaniem jest to niebezpieczne. Instalacja jest wtedy bardzo neistandardowa, może prowadzić do róznych blędów podczas modernizacji i naprawy usterek. Dodatkowo, w skranych sytuacjach możemy miec nadmiernie obciążony przewód N, co może prowadzić do pożaru, gdyż zabezpieczenia mogą nie zadziałać w takiej instalacji. Stosowanie 4x2,5 czy 5x2,5 w zamian za kilka 3x2,5 to też praktycznie żadna oszczędnośc w kosztach. 3x2,5 jest stosunkowo tani, gdyz jets popularny. Za przewody zapłaciłem jakies grosze w porównaniu do kosztów całej inwestycji, dla 200 zł oszczedności moim zdaniem nie warto.
Zapisane

Greg

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Inteligentny dom - stos
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 02, 2017, 11:28:14 am »

Do włączników pojedynczych minimum 2xUTP, do podwojnych 3xUTP. Wtedy masz elastycznośc i zapas na dodatkowe czujniki.
Gniazdka 3x2,5. Nie widze sensu kładzenia 4,5 przewodów 2,5mm do gniazd. To jest rozumiem idea oszczedności kilku metrów przewodów, w przypadku gdy niezalezne gniazda są obok siebie i chcemy rozdzielać N i PE przy puszkach. Moim zdaniem jest to niebezpieczne. Instalacja jest wtedy bardzo neistandardowa, może prowadzić do róznych blędów podczas modernizacji i naprawy usterek. Dodatkowo, w skranych sytuacjach możemy miec nadmiernie obciążony przewód N, co może prowadzić do pożaru, gdyż zabezpieczenia mogą nie zadziałać w takiej instalacji. Stosowanie 4x2,5 czy 5x2,5 w zamian za kilka 3x2,5 to też praktycznie żadna oszczędnośc w kosztach. 3x2,5 jest stosunkowo tani, gdyz jets popularny. Za przewody zapłaciłem jakies grosze w porównaniu do kosztów całej inwestycji, dla 200 zł oszczedności moim zdaniem nie warto.
Dziękuje za info fakt oszczędności znikome z ewentualnymi niebezpieczeństwami. Proszę wyjaśnij podaj jakieś przykłady dlaczego czy do czego mogłoby się przydać w jednej puszce 8 par przewodów a w 2 puszkach aż 12 par bo nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. Do uruchomienia włącznika potrzebuje jedną parę a pozostałe 7?
Zapisane