'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: WEB VIUSu  (Przeczytany 496 razy)

max038

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
WEB VIUSu
« dnia: Marzec 08, 2020, 03:55:41 pm »

Cześć, od jakiegoś czasu zabrałem się za sterowanie ogrzewaniem przez WAGO. Chciałem w prosty sposób z wizualizować  działanie  programu ale nie za bardzo to działa. Chciałem aby w momencie wysterowania pompy (zmienna xPompa1) przez moduł dwustanowy na wizualizacji okno zmieniło kolor. Prawdopodobnie coś robię nie tak. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jaka jest zasada ustawień parametrów w wizualizacji.
Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 81
    • Zobacz profil
Odp: WEB VIUSu
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 08, 2020, 06:01:27 pm »

Napisz jaki sterownik i wersja oprogramowania (Codesys/E-Cockpit)

Możesz też dołączyć projekt w pliku .PRO/.ECP. Wtedy łatwiej będzie coś pomóc
Zapisane

Voytek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
    • Zobacz profil
Odp: WEB VISu
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2020, 08:09:25 pm »

Witam,
Ja również poproszę o małą pomoc w odpaleniu wizualizacji.
PLC 750-889 (wersja z KNX)
Program w Codesysie napisany i działa od kilku lat, a teraz chciałbym wreszcie dorzucić wizualizację.
Zrobiłem wszystko tak jak w tutorialu Admina (Wizualizacje - udostępnianie przez WWW), oczytałem się instrukcji wszelakich i nadal bez efektu.
Wizualizacja zrobiona - testowa, działająca z poziomu codesysa, wzorowana na sterowaniu rolet (ze strony Admina).

Po wpisaniu adresu PLC: http://192.168.1.200/plc/webvisu.htm pokazuje się czysta strona.
Źródło strony zawiera domyślny kod z pliku "webvisu.htm".

Stąd pytania:
Czy nie powinna być tam inna, wygenerowana zawartość?
Gdzie ta wizualizacja fizycznie siedzi? W osobnym pliku, czy zaszyta w projekcie?
Wizualizację nazwałem PLC_VISU, teoretycznie jako domyślna powinna się ładować - niestety bez efektu.

Ktoś ma jakieś pomysły?

Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 81
    • Zobacz profil
Odp: WEB VISu
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2020, 08:46:11 am »

Ktoś ma jakieś pomysły?

Sprawdź czy masz zainstalowaną i uruchomioną najnowszą wersję wtyczki Java i czy uruchamiasz wizkę w Internet Explorerze (żadna inna przeglądarka nie obsługuje wizualizacji z Codesysa)
Zapisane

Voytek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
    • Zobacz profil
Odp: WEB VIUSu
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2020, 05:50:12 pm »

Tak, zainstalowałem Javę (najnowszą wersję)
Na Internet Explorerze jest to samo. Pusta strona.

Jeżeli Vizu nie działa na innych przeglądarkach to czemu można wyświetlić źródło strony? Zarówno IE jak i Firefox czy Chrome zachowują się tak samo.

Tak jak pisałem jest to zawartość pliku webvisu.htm a którym nie ma nic ponad to co poniżej.
Mam wrażenie, że wizualizacja nie zapisuje się nigdzie, a chyba powinna?

<HTML>
<HEAD>
   <TITLE>CoDeSys WebVisualization</TITLE>
   <style type="text/css">
   /******* basic tags *******/
   body
   {
        margin: 0;
        padding: 0;
   }
      </style>
</HEAD>
<BODY>
<APPLET CODEBASE=. CODE=webvisu/WebVisu.class name="WebVisu" width="100%" height="100%" id="webvisuapplet">
<param name="archive" value="webvisu.jar,minml.jar">
<param name="STARTVISU" value="PLC_VISU">
<param name="UPDATETIME" value="100">
<param name="USECURRENTVISU" value="FALSE">
<param name="USEFIXSOCKETCONNECTION" value="FALSE">
<param name="USEURLCONNECTION" value="FALSE">
<param name="COMPRESSEDFILES" value="TRUE">
</APPLET>
</BODY>
</HTML>
Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 81
    • Zobacz profil
Odp: WEB VIUSu
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2020, 08:11:03 am »

Jeżeli Vizu nie działa na innych przeglądarkach to czemu można wyświetlić źródło strony? Zarówno IE jak i Firefox czy Chrome zachowują się tak samo.

Kod, który podałeś nie jest źródłem strony z wizualizacją, a jedynie poleceniem wywołania apletu JAVA dla przeglądarki (linia <APPLET>) wra z listą parametrów (<param>).

Codesys nie generuje źródła strony w html a gotowy program JAVA, który znajduje się w katalogu PLC (pliki webvisu.jar i miniml.jar). Obecnie jedynie Internet Explorer jest w stanie go uruchomić. Ze względu na to ograniczenie w nowszym systemie E!Cockpit wizualizacja generowana jest w standardzie html5 i można ją oglądać na dowolnej przeglądarce

Rzuć okiem na materiały szkoleniowe dotyczące wizualizacji w Codesys. Prześledź początek i zobacz czy masz dobrze wszystko skonfigurowane.

Dodatkowo jeśli cokolwiek zmieniasz na wizualizacji to przed wybraniem Online=>Login wybierz Project=>Clean All, będziesz miał pewność, że wszystkie pliki związane z wizualizacją z-uploadują się na sterownik.
Zapisane

Voytek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
    • Zobacz profil
Odp: WEB VIUSu
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2020, 10:57:54 pm »

Dzięki za odpowiedź.

Przetestowałem i niestety nie działa z żadną przeglądarką.
Konfiguracja dobra, czyli tak jak w załączonych materiałach szkoleniowych.
W wolnej chwili jeszcze potestuję, ale bez wielkich nadziei.
Porozmawiałem z kolegą programistą, który w Javie programuje zawodowo i stwierdził on, że to "archeologia", więc chyba przyjdzie mi ogarnąć jaką wizualizację na czymś innym. Może OpenHAB + RPi??

Swoją drogą... Wago opchnęło mi procesor, który miał być taki nowy (3 lata temu) i piękny, a okazało się że web serwer chodzi tylko w technologii, która nie jest wspierana... słabo. PFC200 raczej nie kupię tylko dla eCockpita.

Przy okazji, masz może materiały do pozostałych szkoleń wago? Chętnie bym się zapoznał, jeśli byłaby możliwość.

Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 122
    • Zobacz profil
Odp: WEB VIUSu
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 23, 2020, 12:55:09 am »

To jeszcze to zobacz: https://sourceforge.net/projects/webvisu/

W sterowniku będziesz musiał jeden plik dołożyć (przez FTP) i zamiast http://192.168.1.200/plc/webvisu.htm wywołać ten nowy plik (webvisu.html). Do jego działania nie potrzebujesz Javy.
Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 81
    • Zobacz profil
Odp: WEB VIUSu
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 23, 2020, 08:57:52 am »

Swoją drogą... Wago opchnęło mi procesor, który miał być taki nowy (3 lata temu) i piękny, a okazało się że web serwer chodzi tylko w technologii, która nie jest wspierana... słabo. PFC200 raczej nie kupię tylko dla eCockpita.

Zauważyłem, że wizualizacja w sterownikach jest przez Wago traktowana "z buta" jako zbędny balast, czy dodatkowy ale mało istotny "ficzer". Wychodzą z założenia, że funkcją PLC nie jest wizualizacja i ma się nią zająć zewnętrzna SCADA, która integruje dane ze wszystkich systemów na danym obiekcie - i tak w większości przypadków faktycznie jest. Jeśli natomiast nie masz wyjścia i musisz korzystać z rozwiązania Wago no to zaczynają się schody.

Jeśli chodzi o Twój przypadek - spróbuj jeszcze zrobić czyszczenie danych przeglądarki: Internet Explorer=>Ustawienia(zębatka)=>Bezpieczeństwo=>Usuń historię przeglądania=>Usuń zaznaczenie z pola "Zachowaj dane..." resztę zostaw =>Usuń=>Przeładuj przeglądarkę=>Załaduj stronę wizualizacji

Jeśli nic to nie da podejrzyj czy nie wyrzuca jakichś błędów w konsoli przeglądarki: Ustawienia(zębatka)=>Narzędzia deweloperskie=>Zakładka konsola

Dalej nic? Ustawienia(zębatka)=>Opcje internetowe=>Zakładka zabezpieczenia=>Tymczasowo zmień poziom zabezpieczenia na najniższy (dodatkowo zerknij w Poziom niestandardowy, czy wszystkie opcje dotyczące wykonywania skryptów java są załączone)=>OK=>restart przeglądarki=>kolejna próba otwarcia wizu...

Na tą chwilę więcej pomysłów nie mam, daj znać jak efekty prób

Przy okazji, masz może materiały do pozostałych szkoleń wago? Chętnie bym się zapoznał, jeśli byłaby możliwość.

Załączam wszystkie materiały, które posiadam. Większość dotyczy E!Cockpita, ale Wago I/O Pro też znajdziesz.
Zapisane

Voytek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
    • Zobacz profil
Odp: WEB VIUSu
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 23, 2020, 09:22:33 pm »

To jeszcze to zobacz: https://sourceforge.net/projects/webvisu/

W sterowniku będziesz musiał jeden plik dołożyć (przez FTP) i zamiast http://192.168.1.200/plc/webvisu.htm wywołać ten nowy plik (webvisu.html). Do jego działania nie potrzebujesz Javy.

Bardzo dziękuję. Teraz cokolwiek widać.
Zapisane

Voytek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
    • Zobacz profil
Odp: WEB VIUSu
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 23, 2020, 09:25:30 pm »


Przy okazji, masz może materiały do pozostałych szkoleń wago? Chętnie bym się zapoznał, jeśli byłaby możliwość.

Załączam wszystkie materiały, które posiadam. Większość dotyczy E!Cockpita, ale Wago I/O Pro też znajdziesz.

Bardzo dziękuję za materiały. Co do walki z IE i javą to popróbuję w wolnej chwili, ale chyba rozwiązanie, które zaproponował kolega Vakul jest bardziej obiecujące. No i zadziałało
Zapisane