'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Konwerter RS232 <> RS485  (Przeczytany 2099 razy)

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 118
    • Zobacz profil
Konwerter RS232 <> RS485
« dnia: Kwiecień 19, 2017, 10:06:34 pm »

Cześć,
Chciałbym ugryźć temat rekuperatora po modbusie.
Mam na stanie 2 moduły: 750-650/003-000 (RS232C konfigurowalny). Nie mam modułu do RS485.

Czy dołożenie konwertera takiego jak na allegro występują w cenie ok. 15zł: https://allegro.pl/listing?string=konwerter%20rs232%20rs485
rozwiąże problem i będę miał pełnoprawny moduł RS485 czy będą jakieś ograniczenia?

A może ktoś zechciałby wymienić się sztuka za sztukę?
Zapisane

unfinishedsweet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Odp: Konwerter RS232 <> RS485
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2017, 03:03:17 pm »

To co pokazujesz ty chyba tylko sposób połączenia. Chyba potrzebujesz czegoś takiego jak RS232 to Modbus converter czyli coś co Ci przetłumaczy na odpowiedni protokół. Mogę się mylić, nie piszesz dokładnie co chcesz z czym połączyć.
Zapisane

luksw

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
Odp: Konwerter RS232 <> RS485
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2017, 05:13:01 pm »

Modbusa wspiera sam sterownik. Potrzebujesz tylko moduł z RS485.
Mam na zbyciu  750-653/003-000 aktualna cena katalogowa w Wago 537,60 netto jako że mam zbędny moduł rozpakowany lecz nie używany mogę go tanio odsprzedać. Co do ceny pisz na PRIV.
Zapisane

luksw

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
Odp: Konwerter RS232 <> RS485
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2017, 05:31:18 pm »

Mam też na zbyciu 750-652
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 118
    • Zobacz profil
Odp: Konwerter RS232 <> RS485
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2017, 11:09:53 pm »

Kartę 653 już udało mi się kupić, zapłaciłem 190 zł.

W ostatnich dniach walczyłem z połączeniem do rekuperatora (Pro-Vent Mistral 400) oraz pieca DeDietrich MCA25.
Piec raportuje wszystko co ma, odpowiada ładnie. Z kolei rekuperator po włączeniu wentylatorów sieje na potęgę i rzuca jakieś przypadkowe ramki, programy typu QModBus się wieszają itd. PLC jakoś sobie radzi ale szału nie ma.

Inny problem jest taki, że piec działa na 9600/8-N-1 (stałe parametry), a rekuperator na 9600/8-N-2. W rekuperatorze nie da się ustawić pojedynczego bitu stopu. Wprawdzie da się wychwytywać ramki z obu urządzeń (przy ustawieniu pojedynczego bitu stopu) na jednej magistrali ale na razie nie działa mi to zbyt stabilnie, muszę dopracować oprogramowanie.

Macie jakieś pomysły, jak "wygłuszyć" rekuperator? Gdybym chciał dodać rezystory terminujące, to na obu urządzeniach i na karcie Wago? Jest to topologia gwiazdy oczywiście, nie jest to klasyczna magistrala od punktu do punktu.
Zapisane

lukaszdebiec

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Konwerter RS232 <> RS485
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 03, 2017, 11:14:32 pm »

A jaki masz przewód do magistrali RS-485?
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 118
    • Zobacz profil
Odp: Konwerter RS232 <> RS485
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2017, 11:32:17 pm »

Rekuperator ma wyprowadzone złącze RJ45 na obudowie. Od sterownika wewnątrz obudowy do złącza doprowadzone taśmą płaską wielożyłową.
Z tego miejsca podłączałem się 50-70 cm 2-ma przewodami (1 para wypruta z przewodu UTP) do takiego konwertera: http://electropark.pl/moduly-komunikacji/4923-konwerter-usb-rs485.html.

W trybie serwisowym rekuperatora jest idealnie - pytanie-odpowiedź itd. Pomiędzy cisza na łączach. Wyłączam tryb serwisowy, ruszają wentylatory i zaczyna się syf, który leci bez większych przerw. Ewidentne zakłócenia.

Z kolei w docelowej instalacji całość schodzi ze strychu skrętką UTP do rozdzielni, wśród wielu innych przewodów i trafia do WAGO. Przy czym do WAGO podłączam jeszcze dodatkowo GND. Jak się przy rozdzielni wepnę z komputera, jest to samo co na strychu.

Muszę sobie jeszcze napisać jakiś monitor modbusa na PLC, żeby dokładniej obejrzeć to co przychodzi do sterownika, bo nie do końca jestem pewien co WAGO potrafi sobie odfiltrować i być może jest tam lepiej niż z komputerem przy dwóch przewodach.

Ma ktoś może jakiś gotowy "modbus sniffer" na PLC, żeby obejrzeć co na łączach słychać?
Zapisane

lukaszdebiec

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Konwerter RS232 <> RS485
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 03, 2017, 11:45:28 pm »

A czy przewód GND masz podłączony przy rekuperacji? Szkoda że skrętka nie jest ekranowa.
To że aktualnie masz magistralę w gwiazdę to nie znaczy że nie da się jej prosto przerobić na standardową.
Proponuję przewód z rekuperatora prze-krosować w szafie do przewodu do pieca, na piecu zrób standardowe odejście i wróć tą samą skrętką ale inną parą przewodów. Wtedy przy module wago i reku podepnij rezystory terminujące 120 ohm i nie zapomnij o wspólnym GND.
Polecam artykuł:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1346780.html

Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 118
    • Zobacz profil
Odp: Konwerter RS232 <> RS485
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 03, 2017, 11:55:55 pm »

Rekuperator udostępnia swoje GND na złączu RJ45. Z pieca na razie mam tylko 2 przewody, musiałbym gdzieś masę jeszcze wynaleźć.

Jak będę miał GND z pieca, to zrobię z tego 3 przewodową magistralę i spróbuję co z tego wyjdzie.

Czy jest istotne, w którym miejscu jest rezystor końcowy? Inaczej mówiąc, jak bardzo na końcu magistrali musi on być? Czy wpięcie go 30 cm przed procesorem, na złączu, w rekuperatorze będzie ok?
Zapisane

lukaszdebiec

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Konwerter RS232 <> RS485
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 04, 2017, 12:01:43 am »

Ważne żeby był przy pierwszym i ostatnim urządzeniu magistrali.
Powinno być gdzieś złącze GND przy piecu. Posprawdzaj dobrze.
Zapisane