'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?  (Przeczytany 3531 razy)

McMarco

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?
« dnia: Lipiec 17, 2017, 07:33:12 pm »

Witam,
Właśnie realizuję sterowanie oświetleniem w domu jednorodzinnym i mam pytanie:
Będą w szafie zainstalowane przekaźniki bistabilne ZAMEL PBM-01/24V sterowane z modułu 16 DO. Czy do sterowania tego przekaźnika bistabilnego potrzebuje jeszcze przekaźnik dodatkowy, którego stykiem będę załączał bistabilny? Czy mogę bezpośrednio z wyjścia DO podać sygnał na wejście przekaźnika bistabilnego? Z dokumentacji wynika że mogę, ale wolę się upewnić.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Zapisane

m09

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 21, 2017, 11:23:23 am »

Możesz tak zrobić, pod warunkiem, że napięcie będzie z tego samego zasilacza, lub zera będą uziemione.
Plusem sterowania sygnałami wyjścia za pomocą przekaźników jest odseparowanie PLC od reszty systemu.

Dlaczego zamiast wyłącznika bistabilnego nie użyć zwykłego przekaźnika?
Zapisane

McMarco

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2017, 10:52:25 pm »

Dlaczego zamiast wyłącznika bistabilnego nie użyć zwykłego przekaźnika?
W jaki sposób? Funkcja bistabilna w programie czy jak?
Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
Odp: Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2017, 07:46:55 am »

W jaki sposób? Funkcja bistabilna w programie czy jak?

Zgadza się.

Na przykład przy zastosowaniu triggera 'zbocze narastające' + bramka XOR

Zapisane

McMarco

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2017, 08:39:13 am »

Także nad tym myślałem, ale chciałbym mieć pewną swobodę, jak np. sterownik mi padnie, bo wtedy mogę sobie sterować z przekaźnika bistabilnego bez żadnych problemów
Zapisane

mendium

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 49
    • Zobacz profil
Odp: Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2017, 10:15:30 am »

Dobry sterownik a wago ma dobre sterowniki jest chyba ostatnią rzeczą która może się zepsuć w instalacji.
Zapisane

sylwek_burza

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
Odp: Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 17, 2017, 04:53:57 pm »

Witam,
Właśnie realizuję sterowanie oświetleniem w domu jednorodzinnym i mam pytanie:
Będą w szafie zainstalowane przekaźniki bistabilne ZAMEL PBM-01/24V sterowane z modułu 16 DO. Czy do sterowania tego przekaźnika bistabilnego potrzebuje jeszcze przekaźnik dodatkowy, którego stykiem będę załączał bistabilny? Czy mogę bezpośrednio z wyjścia DO podać sygnał na wejście przekaźnika bistabilnego? Z dokumentacji wynika że mogę, ale wolę się upewnić.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Skąd Sterownik PLC będzie znał stan przekaźnika, żeby wyświetliś np. w wizualizacji?
Zapisane

Tom01

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 101
    • Zobacz profil
Odp: Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2018, 07:50:29 pm »

Skąd Sterownik PLC będzie znał stan przekaźnika, żeby wyświetliś np. w wizualizacji?

Trzeba zastosować wejście DI 230V.
Zapisane

lukaszdebiec

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 04, 2018, 01:16:46 pm »

Hej
Temat sterowania w przypadku awarii był już poruszany na forum. Wydaje mi się że przekaźnik bistabily i moduł wejściowy 230V podniosą bardzo koszt instalacji a w przypadku domku jednorodzinnego jest sporo punktów oświetleniowych.

Do sprawdzania stanu przekaźnika służą styki pomocnicze które sprawdzają czy w urządzeniu faktycznie nastąpiło przełącznie styków.

Sugeruję zastosowanie standardowych przekaźników i w przypadku obwodów które mają mieć możlowść awaryjnego załacznia dodanie przełacznika 2 lub 3 pozycyjnego np takiego
http://www.eldor24.pl/przelacznik-schodowy-z-s-wm-1-0-2-248345.html

Zapisane

grzeniu666

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 68
    • Zobacz profil
Odp: Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 05, 2018, 01:43:17 pm »

Skąd Sterownik PLC będzie znał stan przekaźnika, żeby wyświetliś np. w wizualizacji?

Trzeba zastosować wejście DI 230V.

A czy zastosowanie przekaźnika bistabilnego 2P by nie starczyło? Jedną linią sterujemy obwodem 230V, a na drugiej linii puszczamy 24V do DI w PLC.
Może ryzykowne tylko operowanie 230V i 24V tak blisko siebie.

PS. Ja bistabilnych tak czy owak bym nie polecał (koszt, kompliacja), a awaryjne światło załatwił inaczej (było pisane, i załatwiam).
Zapisane

lukaszdebiec

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Przekaźnik bistabilny bezpośrednio z DO ?
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 08, 2018, 01:14:35 am »

Styki w przekaźniku powinny być odseparowane ale wszystko zależny od modelu. Jednak 230V i 24V na jednej parze styków wydaje się być bardzo ryzykowne a w przypadku "sklejenia" styków nie będzie wskazywać aktualnego stanu w przeciwieństwie do styku pomocniczego.
Zapisane