'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Lokalizacja szafy  (Przeczytany 5766 razy)

schuey

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 27, 2018, 10:11:30 pm »

Jakie dodatkowe połączenia UTP do szafy trzeba uwzględnić? Elektrykowi poleciłem jedno na komunikację sterownik - centralka alarmowa i kolejne na sterownik - router w salonie. Więcej portów w PFC200 nie mam, ale czy warto jeszcze coś uwzględnić na przyszłość?

Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 28, 2018, 07:05:34 am »

Urządzeń komunikujących się po ethernecie (skrętce UTP) może być całe mnóstwo - komputer typu RaspberryPI, kocioł CO, rejestrator monitoringu czy sterownik klimatyzacji bądź rekuperatora, ale nigdy nie łączy się ich bezpośrednio ze sobą tylko przez switch, najlepiej gigabitowy z większą ilością portów.
Zapisane

pwisniewski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 28, 2018, 09:45:11 am »

Mówimy tu o szafie elektrycznej Eaton  a nie RACK :)

Szafa stojąca Eaton ma zespawane do tylniej sciany szyny nośne i można ją powiesić.

odniosłem się tylko do twojego stwierdzenia że "Szafę stojącą zawsze można powiesić " ;)
Zapisane

schuey

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 28, 2018, 11:38:29 pm »

Urządzeń komunikujących się po ethernecie (skrętce UTP) może być całe mnóstwo - komputer typu RaspberryPI, kocioł CO, rejestrator monitoringu czy sterownik klimatyzacji bądź rekuperatora, ale nigdy nie łączy się ich bezpośrednio ze sobą tylko przez switch, najlepiej gigabitowy z większą ilością portów.

OK czy switch w szafie to dobry pomysł? Poprosiłem o pociągnięcie dwóch UTP do kamer POE, ale słusznie mnie spytał gdzie mają się one zbiegać? W gabinecie robi mi się gniazdko z 3 kablami UTP, dwa do kamer jeden do neta od routera z salonu. Do tego jeszcze UTP z szafy od sterownika, jest jakiś sprytniejszy sposób na to?
Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 29, 2018, 07:21:59 am »

OK czy switch w szafie to dobry pomysł? Poprosiłem o pociągnięcie dwóch UTP do kamer POE, ale słusznie mnie spytał gdzie mają się one zbiegać? W gabinecie robi mi się gniazdko z 3 kablami UTP, dwa do kamer jeden do neta od routera z salonu. Do tego jeszcze UTP z szafy od sterownika, jest jakiś sprytniejszy sposób na to?

Owszem.
U mnie wszystkie skrętki (a jest ich grubo ponad 100) zbiegają się na dwóch patchpanelach Lanberga, które znajdują się nad i pod rozdzielnicą. Każdy z przewodów ma zaciśniętą końcówkę RJ45 i podpięty jest pod jedno gniazdo. Z tyłu natomiast panel ma złącza podobne do Krone, na których wybieram, które żyły z danej skrętki wprowadzam do rozdzielnicy. Dzięki temu nie muszę wciskać 8 żył jeśli korzystam tylko z jednej lub dwóch.
Jeśli chodzi o umieszczenie switcha w szafie to nie widzę przeciwwskazań.
Pozostaje kwestia zasilenia kamery PoE. Masz odpowiedni switch, czy radzisz sobie inaczej?
Zapisane

schuey

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 05, 2018, 11:08:28 pm »

...
Pozostaje kwestia zasilenia kamery PoE. Masz odpowiedni switch, czy radzisz sobie inaczej?

Czy sobie radzę hmmm - cały czas się uczę i dowiaduję nowych rzeczy. Znalazłem takie coś, chyba nada się do szafy i obsłuży 3-4 kamery plus jeden domofon? https://www.montersi.pl/bcs-sp06-8-portowy-switch-poe
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 122
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 06, 2018, 09:45:53 am »

Bardzo przemieszałeś przeznaczenie szaf, za chwilę w tym utoniesz.
Zrób na ethernety osobną szafę rack, najlepiej w pobliżu głównej rozdzielnicy elektrycznej i tam to wszystko rozszyj. Nie musi być wielka (np. 9U), ważne, żeby nie pchać wszystkiego w jedno miejsce. Tam zrobisz sobie patchpanel, a resztę ładnie poukładasz na półeczkach.

Switche PoE zerknij na Pulsara, robią dobre switche. Kamery BCS, dobry wybór. Pamiętaj, że kamery, switch PoE i rejestrator trzeba by za UPSem postawić na wypadek braku prądu. To wszystko zajmuje miejsce.
Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 06, 2018, 02:08:32 pm »

Znalazłem takie coś, chyba nada się do szafy i obsłuży 3-4 kamery plus jeden domofon? https://www.montersi.pl/bcs-sp06-8-portowy-switch-poe

Jeśli zdecydujesz się switch PoE umieścić w szafie to również przewody z kamer muszą być do niej doprowadzone i podłączone bezpośrednio do switcha, a nie do gabinetu jak pisałeś wcześniej. Co więcej switch ten, podobnie jak rejestrator powinien być wpięty w domową sieć lokalną, czyli np. do routera, żeby zapewnić podgląd z komputera czy z zewnątrz przez internet.
Zatem jak wspomniał @vakul najlepszym rozwiązaniem jest sprowadzenie wszystkich skrętek w jedno miejsce możliwie najbliżej rozdzielnicy (lub do niej samej) i w pobliżu również umieścić wszystkie sprzęty sieci lokalnej.

Jako ciekawostkę prezentuję własne budżetowe rozwiązanie PoE (połączenie switcha 100Mbit oraz rozdzielacza zasilającego), które jako tymczasowe na czas budowy służy mi już bezawaryjnie przez 1,5 roku. Niebieski przewód biegnie do routera, do którego podłączony jest też rejestrator:
Zdjęcie
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 122
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 06, 2018, 03:00:16 pm »

Simeone, prowizorka pierwsza klasa :) Bardzo ładnie wykonane. Pewnie kolejne 1,5 roku posłuży.
Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 06, 2018, 03:26:09 pm »

W zasadzie jedyne co chcę zmienić w najbliższym czasie to wymiana switcha na większy i przeniesienie wszystkiego ze strychu na piętro do tzw. szafki "sieciowo-multimedialnej". W niej planuję umieścić elementy systemów alarmowego, monitoringu, sieci LAN i RTV oraz UPSy.
Zapisane

schuey

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 06, 2018, 06:59:47 pm »

Bardzo przemieszałeś przeznaczenie szaf, za chwilę w tym utoniesz.
Zrób na ethernety osobną szafę rack, najlepiej w pobliżu głównej rozdzielnicy elektrycznej i tam to wszystko rozszyj. Nie musi być wielka (np. 9U), ważne, żeby nie pchać wszystkiego w jedno miejsce. Tam zrobisz sobie patchpanel, a resztę ładnie poukładasz na półeczkach.
...

Czyli wszystkie skrętki UTP do tej mniejszej, a potem tylko to co potrzeba na sterownik? Do tej pory większość szaf jakie widziałem w prezentownych projektach miały złaczki krone albo patchpanele w szafie głównej ze wszystkim. Można prosić jakieś zdjęcie, zastanawia mnie jak lecą kable między tymi dwoma szafami i jak taki "kombajn" z grubsza wygląda.

Pomysł z gabinetem faktycznie bez sensu, zostawię tylko UTP do router w salonie, a cała reszta na szafę i poprzez switcha.
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 122
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 07, 2018, 08:52:36 am »

Błędem w domowej sieci bezprzewodowej jest stawianie "rutera", gdzieś w miarę po środku. To może działać w małym mieszkaniu. W domu szybko okazuje się, że takie rozwiązanie nie działa i wymaga kolejnych urządzeń tak aby dało się np. obejrzeć film na youtube w pokoju obok. Na te kolejne urządzenia nie ma oczywiście dogodnej lokalizacji, kabli itd. Wszelakie extendery sieci itp. to nie działa.

Prawidłowo powinieneś zaplanować ruter w szafce z ethernetami (wspomniana szafa rack), a stamtąd poprowadzić przewody UTP na ścianę wysoko pod sufitem, żeby docelowo zawiesić tam accesspointy (1 sztuka centralnie na piętro powinna wystarczyć). Jeżeli chcesz mieć sieć tip-top to i 1 sztuka na piętro też może być za mało (5GHz przez grube ściany praktycznie nie przechodzi, a 2.4GHz jest niesamowicie zapchane i wolne). Warto to przemyśleć na etapie układania kabli. Tanio nie będzie, bo dobry AP kosztuje 350zł, do tego ruter kolejne 400zł, w sumie 1100zł ale masz sieć na lata na dobrym sprzęcie i niezawodną. W dobie tabletów, netflixów itp. warto podejść do tego z głową.

Polecam taki zestaw:
AP: https://www.ubnt.com/unifi/unifi-ap-ac-lr/
Ruter: https://mikrotik.com/product/RB2011UiAS-IN
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 122
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 07, 2018, 09:08:30 am »

W kwestii szaf dołączam 2 zdjęcia z mojej instalacji.

Szafa elektryczna (315 modułów):
- luźne wiszące przewody, to ciągłe prowizorki
- złączki "zugi"
- przekaźniki
- sterownik wago
- zasilacze
- osprzęt elektryczny (Ski, różnicówki itd.)

Szafki LSA (50x50cm):
- 2 sztuki na prawo od rozdzielnicy elektrycznej
- pomiędzy rozdzielnicami zrobione przepusty, 2x 40mm
- górna szafka jeszcze niezagospodarowana, będzie tutaj ścianka tylna, na tym jakieś raspberry itp.
- w dolnej szafce tylko złączki LSA

Do tego na strychu (i tu zrobiłem błąd w lokalizacji) mam wszystkie skrętki ethernetowe (ruter, switche itd.)

Zmieniłbym tylko tyle, że w garażu zawiesiłbym szafę rack na osprzęt ethernetowy, tak aby mieć do tego wygodny dostęp i mieć to blisko pozostałych rozdzielnic.
Zapisane

seler

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 70
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 07, 2018, 11:48:34 am »

Super estetycznie, podoba się.
Te wąskie przekaźniki to jakie i co na nich wisi?
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 122
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 07, 2018, 02:27:04 pm »

Od lewej jest 50 sztuk cienkich na rolety, dalej duży przekaźnik + zasilacz 24V AC do zraszaczy, 12 sztuk cienkich do zraszaczy, 8 sztuk wolnych przekaźników (na "coś", jeszcze nie wiem na co).
A dalej grube to oświetlenie. Tam gdzie są wyjęte przekaźniki, to żeby kogoś na luźnych kablach nie poraziło, bo nie wszędzie mam docelowe lampy :)

Wszystkie przekaźniki to WAGO (788-304 oraz 857-304). Tych cienkich mam dużo wolnych (ok. 80 sztuk) jakbyś potrzebował. Działały dobrze z oświetleniem ale zdecydowałem się to przerobić na grube ze względu na jedną lampę LED, która mi je sklejała. Przerobiłem więc całość oświetlenia na grube. Z roletami od 1,5 roku nie mam problemu, działają ok.

To co luźno wisi/nieupięte trytytkami to prowizorki.

Brakuje kolejnego rządka przekaźników, na gniazda i inne cuda. Ale czasu nie mam żeby się za to zabrać. Od 1,5 roku coś przy tym dłubię.
Zapisane