'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Lokalizacja szafy  (Przeczytany 3957 razy)

schuey

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
Lokalizacja szafy
« dnia: Maj 17, 2018, 12:20:01 pm »

Witam,

Rozmawiałem wstępnie z elektrykiem co do rozprowadzenia układu gwiazdy i lokalizacji szafy która ma pomieścic też sterownik Wago i przekaźniki.

Garaż mamy mieć nieogrzewany (tylko ciepła brama i okno 3-szybowe), połączony z budynkiem. Pan elektryk mówi, że to nie jest dobrypomysł i szafa powinna być w takim razie wewnątrz części właściwej budynku. Czy ma tutaj rację i to faktycznie steronwik oraz przekaźniki nie będą działały OK jeśli np. zimą garaż się wyziębi poniżej 10C? Nie widzę gdzie można by szafę zrobić w budynku, kosztem garderoby w hallu może ale ktoś straszyl że przekaźniki nie są bezgłośne przy załączaniu.

Gdzie najlepiej rozmieścić szafę, jak zrobiliście u siebie?

pozdrawiam,
Zapisane

mendium

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 49
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 17, 2018, 01:51:41 pm »

W garażu jest najlepsze miejsce:P
Mi wyszła szafa metr szeroka dwa metry wysoka. Ciężko by to było zmieścić w wiatrołapie czy gdziekolwiek indziej. Kabli naprawdę jest ogrom i poza samym miejscem na szafę potrzeba miejsca w około by je do niej wprowadzić.
Sterownik ma określony zakres pracy temperaturowej, jak i cała inna elektronika. Lepiej żeby nie pracowały poza zakresem temperatur i wilgotności.
Szafy przemysłowe posiadają swoje małe elektryczne grzejniki połączone z termostatem. Może warto by pójść tą drogą.

Zapisane

pwisniewski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 17, 2018, 04:06:44 pm »

temperatura pracy elementów standardowo to od 0 do 40 stopni więc bym się nie przejmował
przy pracy będą się grzać w większym lub mniejszym stopniu co spowoduje podgrzanie temperatury wewnątrz szafy
problemem może być jedynie wilgotność i skraplanie się pary wodnej ale na to też jest rozwiązanie np wypomniana już grzałka
styczniki czy przekaźniki do cichych nie należą więc kolejan zaleta za umiejscowieniem w garażu
dodatkowo możesz wstawić największa jaką znajdziesz
u mnie jest to 1200 x 2000 m wiszaca
a i tak chyba za mała chyba będzie  ;D
Zapisane

schuey

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2018, 09:37:24 am »

OK, spróbuję z nim pogadać żebyśmy jednak robili w garażu. Gdzie takie szafy udało Wam się zakupić?

Szukam w internecie to największe jakie znalazłem na Ceneo to 180 modułów Hagera, dosyć droga https://www.ceneo.pl/27365098
Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 21, 2018, 07:34:05 am »

Ja mam Eatona BP-O-800/15-C. Kosztuje trochę ponad tysiąc zł, ale zmieścisz do niej spokojnie ok 350 modułów.
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 120
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 21, 2018, 08:48:07 am »

Zdecydowanie wrzuć rozdzielnicę w garażu, nic się z tym nie stanie, wewnątrz będzie wystarczająco ciepło.

Co do rozmiarów to Simeone dobrze poleca - 350 modułów wydaje się optymalną wielkością niezależnie od instalacji.
Też mam Eatona ale podtynkowego na 315 modułów, a do tego 2 osobne małe rozdzielnice ok. 0,6x0,6m (jedna jeszcze pusta, druga na LSA). Teraz parę rzeczy zrobiłbym fajniej i sprawniej gdybym miał jeszcze trochę więcej miejsca :) Nawet jak zostanie Ci dużo wolnej przestrzeni to zwyczajnie fajniej się nad tym pracuje jak masz gdzie rękę włożyć.
Zapisane

schuey

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 21, 2018, 02:53:05 pm »

Czy podtynkowa szafa wymaga dodatkowego bruzdowania? Grubość tynku to raptem 2 cm, więc zysk chyba niewielki w przypadku schowania tylko takiej głębokości.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2018, 02:54:51 pm wysłana przez schuey »
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 120
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 21, 2018, 07:20:35 pm »

Podtynkowa musi się schować w całości, czyli ok. 20cm, a może więcej. Podkuwanie na 2cm nie wchodzi w grę, w tej sytuacji tylko natynkowa.
Polecam osobną rozdzielnicę na złączki LSA, bardzo wygodne rozwiązanie.
Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 22, 2018, 08:46:56 am »

Ja swoją szafę umiejscowiłem w garażu i też stwierdziłem, że nie ma sensu jej wpuszczać w ścianę, bo trzeba by skuć ją całą i montować nadproże jak w przypadku drzwi. Dlatego zrobiłem konstrukcję z profili do suchej zabudowy i w niej umiejscowiłem szafę. Dzięki temu rozwiązaniu nie muszę się martwić o chowanie niemałej ilości przewodów pod tynkiem, mam swobodny dostęp do przepustów parter-poddasze mogąc w każdej chwili przeciągnąć przewody oraz mam miejsce pod i nad szafą do schowania dodatkowych urządzeń jak np. patchpanele, na których zbiegają się wszystkie skrętki.

Tak to u mnie wygląda:
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zapisane

pwisniewski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 23, 2018, 07:55:34 am »

OK, spróbuję z nim pogadać żebyśmy jednak robili w garażu. Gdzie takie szafy udało Wam się zakupić?

Szukam w internecie to największe jakie znalazłem na Ceneo to 180 modułów Hagera, dosyć droga https://www.ceneo.pl/27365098

ja mam KUBIAK`a (teraz kupił bym coś droższego )
wymiary rozdzielnicy RU-1150x1950x250 IP30, szer. 1150mm:, wys.: 1950mm, gł.: 250mm Ilość modułów 540S (10x54) - Cena katalogowa netto: 2297 zł

ogólnie szafa wygląda nieźle jednak mam pewne ale do niej ale to już inna historia
Zapisane

lukaszdebiec

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 24, 2018, 01:03:44 pm »

Najlepiej cenowo wychodzi Eaton. Można wybrać wersję IP30 lub IP54. W stojącej 2 metrowej o szerokości 1200 można zmieścić 627 modułów :) SZafa ma 30 cm głębokości.

Np: BP-F-1200/20/3  https://www.ceneo.pl/16365189 To jest sama szafa. Jeżeli doliczymy 11 szyn nośnych BPZ-DINR57-1200-B https://www.elektrykasklep.pl/towar/293593-eaton-moeller-zestaw-aparatury-modulowej/ oraz 11 maskownic BPZ-FP-1200/150-45 https://www.elektrykasklep.pl/szukaj/BPZ-FP-1200/150-45
to koszt szafy na 627 modułów wynosi niecałe 2400 brutto zakłądając ze cały osprzet będzie miał maskownice.

Plusem Eatona jest fakt że można dowolnie konfigurować wyposażenie szafy. Część aparatury wymaga szyn TH35 a niektóre elementy można zainstalować na płycie montażowej.


Zapisane

pwisniewski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 24, 2018, 03:18:44 pm »

niestety a może i stety jest to szafa stojąca
ma swoje plusy i minusy
ale cenowo wychodzi nieźle

Zapisane

lukaszdebiec

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 24, 2018, 10:58:19 pm »

Szafę stojącą zawsze można powiesić :)
Zapisane

pwisniewski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 25, 2018, 02:35:30 pm »

Szafę stojącą zawsze można powiesić :)

chcę widzieć jak podwieszasz szafę RACK 42U 800x1000
Zapisane

lukaszdebiec

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Lokalizacja szafy
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 25, 2018, 06:17:15 pm »

Mówimy tu o szafie elektrycznej Eaton  a nie RACK :)

Szafa stojąca Eaton ma zespawane do tylniej sciany szyny nośne i można ją powiesić. 
Zapisane