'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Laczowki lsa/krone  (Przeczytany 1415 razy)

kempa007

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 49
    • Zobacz profil
Laczowki lsa/krone
« dnia: Czerwiec 27, 2018, 11:05:11 pm »

Witam,

Panowie u mnie w domu bede mial w rozdzielni szafe rack i tak czytam jak autor tej strony walczyl o porzadek w swojej rozdzielni. Poczatkowo myslalem nad wykorzystaniem patch panelu, ale nie chce popelniac tych samych bledow, wiec zaczalem dumac nad laczowkami krone. problem w tym, ze nigdy z nich nie korzystalem a w necie tez niezbyt duzo jest opisane. czym rozni sie laczowka rozlaczna i nie rozlaczna? jest gdzies schemat polaczen takiej laczowki? znalazlem taki gniezdnik https://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=07409 myslicie, ze bedzie dobry do inteligentnego domu sredniej wielkosci? czy za maly?
Zapisane

mendium

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 49
    • Zobacz profil
Odp: Laczowki lsa/krone
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2018, 07:59:32 am »

czym rożni się łączówka rozłączna i nie rozłączna? jest gdzieś schemat połączeń takiej łączówki? znalazłem taki gniezdnik https://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=07409 myślicie, ze będzie dobry do inteligentnego domu średniej wielkości? czy za mały?

Po pierwsze to pisz z polskimi znakami albo włącz auto korektę.
Po drugie różnica jest taka że możesz przerwać styki przez włożenie odpowiedniej zwory w środek łączówki. Moim zdaniem do domu nieprzydatne.
A ile szt przewodów położyłeś w domu? trzeba policzyć. Może ewentualnie gniezdniki pojedyncze i w razie czego zapas miejsca i będziesz dokładał kolejne.

Zapisane

kempa007

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 49
    • Zobacz profil
Odp: Laczowki lsa/krone
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2018, 11:36:41 pm »

do każdego włàcznika chcę poprowadzić dwie skrętki, łącznie około 30 sztuk będzie, ale nie wszystko będzie od razu wykorzystane. czy ta łączówka to ma dwa równoległe „grzebienie” i z jednej strony podłączam skrętkę z drugiej wychodzą przewody do sterownika? czy trzeba jeszcze jakoś łączyć lewą stronę z prawą. przepraszam ale nigdy tego nie miałem w ręku a w necie też za bardzo nie ma jasnego wyjaśnienia tej kwestii.
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 122
    • Zobacz profil
Odp: Laczowki lsa/krone
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2018, 11:06:38 am »

Łączówki LSA są czymś w rodzaju patch-panela. Zakładając, że łączówka jest w poziomie, to od góry podłączasz 10 par = 20 przewodów = 2,5 skrętki, które przychodzą z domu, z włączników i innych urządzeń. I tych przewodów już nigdy nie ruszasz, nie wypinasz itd.

Z kolei dolna część skrętki jest wykorzystywana do połączenia wybranych przewodów z górnego rzędu do sterownika. Jeżeli potrzebujesz wykorzystać tylko 2 przewody ze skrętki, to tylko te 2 przewody z dolnego rzędu podłączasz do sterownika.

Łączówki LSA są tanie, estetyczne i łatwe do ogarnięcia. Później przy korzystaniu bardzo czytelne i łatwe do wprowadzania zmian. Poza tym mają dużą gęstość upakowania przewodów.
Zapisane

kempa007

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 49
    • Zobacz profil
Odp: Laczowki lsa/krone
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2018, 01:50:33 pm »

No okay, ale czy pomiędzy jednym a drugim rzędem łączówki muszę wykonywać jakieś połączenia? Czy dolny i górny rząd jest połączony jeden do jeden i stanowi tak jakby przejściówkę? Czy np mogę połączyć pierwszy pin z góry z 10 z dołu?
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 122
    • Zobacz profil
Odp: Laczowki lsa/krone
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2018, 02:19:46 pm »

"Piny" są stale połączone górny z dolnym jeden do jeden.
W łączówkach rozłącznych możesz to połączenie dodatkowo przerywać bez odłączania przewodów (zupełnie niepotrzebne przy naszych zastosowaniach).
Zapisane