'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation  (Przeczytany 571 razy)

tasior

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation
« dnia: Styczeń 07, 2019, 08:28:19 pm »

Pytanie w zasadzie do Admina, chyba, że ktoś jeszcze korzystał z rozwiązania firmy esera.

Zatem: czy ten kabelek https://www.esera.de/produkte/zubehoer/kabel-buchsen-stecker/101/1-wire-hub-platine łączący moduł ze sterownikiem ma w sobie "coś extra" czy to zwykła wtyczka RS i coś co da się nasadzić na piny w złączu sterownika? Połączenia są 1:1? Ewentualnie byłbym wdzięczy za schemat który pin do którego...

Chyba zdecyduję się na ten moduł w swojej instalacji, sęk w tym, że koło sterownika nie uda mi się już wygospodarować na niego miejsca i w moim układzie ten oryginalny kabelek będzie za krótki. Musiałbym zrobić swoj. A płacić kolejne 12E tylko za możliwość jego przemierzenia to trochę sporo...

Poratuje ktoś?
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 07, 2019, 10:22:28 pm »

Cześć,

wg mnie to zwykła wtyczka i kawałek kabelka.  Port w sterowniku to rs232. Moduł jest na rs232...

Pozdrawiam!
Zapisane

tasior

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Odp: Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2019, 12:42:07 pm »

Super, dziękuję. W kontekście kilkumiesięczego używania (od kiedy pojawił się wpis na stronie) działa to bezproblemowo? Masz może feedback od brata?:)
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2019, 03:13:45 pm »

Brat mówi, że mu wszystko po prostu działa... nie zajmuje się jakoś tematem - ma odczyty temperatur i zapomniał o module
Zapisane

pwisniewski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2019, 11:19:52 am »

Chyba już masz odpowiedź
to co pokazałeś jest to zwykły kabelek RS między DB a wtyczką pinową do portu serwisowego wago
możesz go wykonać samodzielnie

Zapisane

tasior

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Odp: Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 28, 2019, 11:40:09 am »

 Dziękuję za odpowiedzi .  Kabelek mam już przygotowany a moduł właśnie do mnie jedzie . Jeszcze jedno pytanie: Przy podłączeniu czujników do modułu trzeba używać rezystorów podciągających tak jak przy podłączeniu przez rpi?
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2019, 06:26:07 pm »

Nie wiem, czy trzeba, w instrukcji nic nie znalazłem.  Podpinałem czujniki bezpośrednio do modułu.

Pozdrawiam,
Zapisane

tasior

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Odp: Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 01, 2019, 08:13:22 pm »

Dzięki i jeszcze pomęczę :) Moduł doszeł, czujniki podłączone bezpośrednio działają cudnie. Na próbę podłączyłem jeden w docelowym pomieszczeniu i... lipa. Połączenie poprzez skrętkę, której używam do włączników światła. Na końcu (w sensie przy włączniku) zmierzyłem, że tam gdzie podaję 5V zostaje jakieś 2 z hakiem. Więc spadek napięcia ogromny.. A to jest w sumie najbliższe miejsce (w sensie najkrótszy odcinek przewodu, myślę że ma góra 10m).

Tak więc czy w swojej instalacji mieliście przewidziane osobne przewody dla 1wire? Czy też zwykła skrętka, ta która idzie do włączników? Muszę to jeszcze pomierzyć dokładnie bo może te jedno połączenie mam akurat trefne ale mój optymizm nieco osłabł :(
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2019, 01:30:36 pm »

Cześć, wszystkie mam w skrętce, bez osobnych przewodów.  Nigdy nie miałem problemów nawet z czujnikami oddalonymi o 30 m.
Zapisane

tasior

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Odp: Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 11, 2019, 07:15:00 am »

OK, jak zwykle moje niedopatrzenie  ;D (tak to jest jak się coś robi "na szybko"). Aktualnie 18 czujników hula bez problemu. Dzięki za wskazówki 8)
Zapisane

viallos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Most do sieci 1-wire firmy ESERA Automation
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2019, 09:41:39 pm »

Ponieważ od kilku dni aktywnie zabawiam się odczytami 1-wire chciałbym polecić (ponieważ uważam że warto o czym za chwilę) rodzimy produkt WIRE-CHIP h4.1E

Dlaczego:
- Odczyty bezpośrednio po MODBUS_TCP
- Produkt zamówiony wraz z dwoma czujnikami temperatury, jednym czujnikiem wilgotności i jednym czujnikiem oświetlenia (oba na CHIP-2438 więc razem z temperaturą) przyszedł skonfigurowany i podłączony
- Polska instrukcja obsługi i doskonały support mailowy i telefoniczny
- Produkt polski , a uważam że trzeba wspierać polskich przedsiębiorców

Podłaczyłem pod IoBrokera i pokazałem w wątku poniżej jak wyglądają odczyty z tych czujników
https://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=401.msg2513#msg2513

Generalnie jak miałbym się bawić w konfigurację i podłączenie to pewnie zajęło by mi to kilka dodatkowych dni ... a tak podłączam i testuję i za to ogromne brawa, a dla zaczynających przygodę zarówno ze sterownikiem PLC jak i tego typu wynalazkami te kilka dni to jest jak zbawienie :-)

Jeszcze tyle nauki przede mną ..... wciąż czekam na zestaw startowy zamówiony na targach automaticon ... exciting :-)
Zapisane