'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Nowe moduły i...błąd migającej diody MS  (Przeczytany 335 razy)

schuey

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 36
    • Zobacz profil
Nowe moduły i...błąd migającej diody MS
« dnia: Maj 27, 2019, 10:52:17 pm »

Witam,

Kilka dni temu zabrakło mi wejść, dokupiłem i podpiąłem do sterownika dwa kolejne 16DI. Rozpisałem na nowo adresacje, uruchomiłem i wszystko działało OK.

Dzisiaj elektryk dołączył kolejne skrętki, uruchomił zasilanie ponownie i... sterownik już nie wstał. Przyjechałem i zauważyłem, że miga dioda MS czyli błąd konfiguracji. Metodą prób i błędów usuwałem moduł, uruchamiałem ponownie. Okazało sie, że po wyjęciu tych nowych modułów wejść sterowni bez problemu wznawia program.

Co może być przyczyną? Sprawdziłem jeszcze raz rozpiskę wejść i nie widzę żadnego błędu. Niestety sterownik był nieosiągalny po ethernecie, chyba gość musiał wcisnąć reset czy coś i skasować mi adresację statycznego IP.

Muszę wpaść na budowę ponownie, ale chciałbym wiedzieć gdzie szukać dziury w całym, bo dzisiaj to byłą 1h na ślepo.

Pozdrawiam,
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 119
    • Zobacz profil
Odp: Nowe moduły i...błąd migającej diody MS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2019, 11:49:09 pm »

Jak się uda odnaleźć sterownik w sieci to wejdź na serwer www sterownika i podejrzyj zakładki "Information" i "IO Config" w poszukiwaniu błędów.
Zapisane

schuey

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 36
    • Zobacz profil
Odp: Nowe moduły i...błąd migającej diody MS
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 28, 2019, 12:20:09 pm »

Dzięki @vakul

A jakie są najczęstsze przyczyny tego błędu? Czy może zapomniałem udpateować projekt bootowalny i po odłączenie zwariował jak zobaczył nowe moduły? Na bank urządzenie działało i adresacja w e!Cockpit nie ma duplikacji nazw zmiennych.
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 119
    • Zobacz profil
Odp: Nowe moduły i...błąd migającej diody MS
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 28, 2019, 02:33:43 pm »

Czy korzystasz z I/O config? Tam nowe moduły powinny być widoczne, zapisz tam nową konfigurację do pliku XML a następnie wczytaj ten plik w PLC Configuration w Codesys. Zdarzało mi się, że ze 2-3 restarty były konieczne zanim sterownik zaakceptował nowe moduły.
Z kolei w zakładkach na www sterownika były komunikaty w rodzaju "IO config mismatch" czy coś podobnego.

Przypomina mi się też, że na ftp sterownika można podejrzeć plik z konfiguracją modułów. Jest to /etc/EA-config.xml. Zmień mu nazwę/usuń i sprawdź czy wygenerował się na nowo z dodanymi modułami.
Zapisane

schuey

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 36
    • Zobacz profil
Odp: Nowe moduły i...błąd migającej diody MS
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 29, 2019, 11:57:24 am »

Nie korzystałem z I/O check, ten program jest chyba płatny na stronie Wago z tego co na szybko spojrzałem.

Udało mi się połączyć po necie ze sterownikiem, w panelu www na "Information" nie mogłem znaleźć "IO Config". Natomiast w e!Cockpit pojawił się enigmatyczny komunikat "KBUS configuration mismatch" i jakieś sekwencje rejestrów 0x001011 o kodzie błędu. Zapytał mnie o zastapienie appki na urządzeniu, updateowałem też boot project i wszystko znowu działa.

Kontrolnie wyłączyłem/włączyłem i sterownik wstał także ufff moge dalej spać spookojnie... na razie.
Zapisane