'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Przejście z linki na skrętkę - Krone  (Przeczytany 378 razy)

viallos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Przejście z linki na skrętkę - Krone
« dnia: Wrzesień 15, 2019, 05:05:55 pm »

Koledzy potrzebuję rady ...
Wszystkie skrętki z przycisków dzwonkowych rozszyłem na złączkach Krone.
Według specyfikacji na Krone można rozszyć średnicę żył: 0,35-0,9mm.
Do łączenia sterownika OUT z przekaźnikami Wago używałem linki H05V-K/ LgY 0,35 (max znamionowa średnica drutu w splocie 0,21mm; średnica zewnętrzna 2,4mm przy grubości izolacji 0,6mm).
Fajnie się to układa i stwierdziłem że być może połączę sobie również nim wejścia do sterownika ... ale musza one przyjść z Krone.
Zrobiłem test i wpiąłem ten przewód w Krone i sprawdziłem miernikiem ciągłość oraz opór i wszystko wyglądało ok.
Wziąłem się za łączenie i niestety po podłączeniu 20 sztuk w 4 z nich nie było ciągłości  .. czyli Krone jednak nie rozcięło izolacji jak bym się spodziewał. To jest 25% szansy że coś będzie źle  .. zastanawia mnie na ile dobrze jest to na pozostałych pinach.
Mam dylemat czy ciągnąc to dalej czy ewentualnie zrezygnować z tej linki i z Krone ciągnąc wszystko drutami które wyekstrahuje ze skrętki?

Jakieś spostrzeżenia, rady?
Zapisane

vakul

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 119
    • Zobacz profil
Odp: Przejście z linki na skrętkę - Krone
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 16, 2019, 09:06:33 pm »

Zrób to drutem (skrętką lub alarmowym) bez zdejmowania zewnętrznej izolacji. U siebie położyłem alarmówkę (8żył) jest cieńsza niż skrętka i wygodnie się układa. Zewnętrzną izolację rozpruwałem dopiero w okolicy złączek LSA.
Zapisane

Simeone

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
Odp: Przejście z linki na skrętkę - Krone
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 17, 2019, 07:16:06 am »

U siebie połączenia sygnałowe na sterownik wprowadzałem krosówką TDY 0,5 (drut) sprzedawaną w szpulach od 100 do 1000mb.
Co prawda na styku skrętki i krosówki nie mam złącz Krone, tylko patchpanel, jednak zasada połączeń "na wcisk" jest taka sama i wszystko działa ok.
Zapisane

viallos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: Przejście z linki na skrętkę - Krone
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 08, 2019, 10:44:16 am »

Dzięki za odpowiedzi. Tańsza będzie krosówka ... Simeone, wypruwałeś jeden drut czy prowadziłeś oba i tylko podłączałeś jeden a drugi z pary pozostał niepodłączony?
Zapisane

Simeone

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
Odp: Przejście z linki na skrętkę - Krone
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 08, 2019, 11:14:19 am »

Mam wykorzystaną każdą żyłę.

Skręcenie przewodów w niczym nie przeszkadza, bo przewód ma tylko przekazać krótki impuls z wyłącznika na wejście karty Wago.
Zapisane

viallos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: Przejście z linki na skrętkę - Krone
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 08, 2019, 11:34:27 am »

Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Będą mnie pewnie raziły dwa kolory więc prawdopodobnie rozpruje krosówkę.
A nie istniej coś takiego jak drut na szpuli który występuje w tej krosówce czy skrętce?

Kupiłbym sobie dwa kolory i po sprawie.
Zapisane

Simeone

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
Odp: Przejście z linki na skrętkę - Krone
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 08, 2019, 11:55:21 am »

Są pojedyncze.
Co prawda wychodzi drożej, ale da się kupić, np. tutaj.
Zapisane