'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Tutorial E-dom-plc na Codesys v3  (Przeczytany 62 razy)

pepsiboss

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Tutorial E-dom-plc na Codesys v3
« dnia: Listopad 17, 2019, 12:35:57 pm »

Tak jak każdy z tu obecnych rozpoczynam swoje przygody z nauką programowania swojego sterownika PLC. Zakupiony sterownik PFC200 oparty jest na codesys 3 . Stawiam swoje pierwsze kroki na tutorialu admina i utknąłem na 5 kroku(Oświetlenie oraz rozpoznawanie długich/krótkich kliknięć) Czy ktoś może mnie oświecić co robię źle że program nie chce działać w trybie symulacji? (nie rozpoznaje długich/krotkich kliknięć)

Cytuj
ROGRAM POU

VAR
   tShortPushButton : TIME := TIME#200MS;
  VIS_Light_1, VIS_Light_2 : BOOL; (* do sterowania z wizualizacji *)
  Light_1, Light_2 : FbLatchingRelay;
  LongShort_IN1 , LongShort_IN2 : FbEvaluateShortLongPress  ;

 

END_VAR

Cytuj
LongShort_IN1( xButton := IN1 );
LongShort_IN2( xButton := IN2 );
Light_1(
  xButton := LongShort_IN1.xShort  OR VIS_Light_1,
  xCentralON := LongShort_IN1.xLong,
  xCentralOFF := LongShort_IN2.xLong
);
 
Light_2(
  xButton := LongShort_IN2.xShort  OR VIS_Light_2,
  xCentralON := LongShort_IN1.xLong,
  xCentralOFF := LongShort_IN2.xLong
);
 
OUT1 := Light_1.xSwitchActuator;
OUT2 := Light_2.xSwitchActuator;
Zapisane

Simeone

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
    • Zobacz profil
Odp: Tutorial E-dom-plc na Codesys v3
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2019, 07:45:07 am »

W trybie symulacji tego nie przetestujesz.
Trzeba się podłączyć do sterownika:
Zapisane

pepsiboss

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Odp: Tutorial E-dom-plc na Codesys v3
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2019, 08:30:41 am »

Kilka dni różnych prób a powód niepowodzeń taki błachy... Ehhhh kochane początki... Mam jeszcze jedno pytanie. O ile biblioteki Oscat basic są dostępne na stronie w wersji dla Codesys v3 o tyle OscatBuildoing dla Codesys v3 nigdzie nie znalazłem . Czy macie na to jakis sposob? Chodzi mi o BLIND_CONTROL dla sterowania roletami.Widzę ze to będzie w kolejnych turtorialach a juz teraz widzę ze też bedę miał z tym problem.
Zapisane