'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do dołu

Autor Wątek: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA  (Przeczytany 45800 razy)

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #60 dnia: Lipiec 01, 2017, 08:31:10 pm »

Masz błąd w funkcji IP_ADDRESS, SatelCRC i bloku SatelEthernet.

Pokaż, jak one wyglądają...
Zapisane

radnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #61 dnia: Lipiec 01, 2017, 08:44:04 pm »

Skopiowałem je z posta KamiKAC.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2017, 08:48:41 pm wysłana przez radnet »
Zapisane

radnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #62 dnia: Lipiec 01, 2017, 11:51:18 pm »

Skopiowałem je z posta KamiKAC.



Już wiem, nie rozdzieliłem kodu od zmiennych.
Zapisane

radnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #63 dnia: Lipiec 02, 2017, 01:59:18 pm »

Gdzie wpisać ten adres IP i Port?

Zapisane

radnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #64 dnia: Lipiec 02, 2017, 10:30:34 pm »

Kompiluje się już poprawnie, ale komunikacji niema. Nie wiem co jeszcze trzeba zmienić.
Zapisane

lukaszdebiec

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #65 dnia: Lipiec 02, 2017, 11:34:28 pm »

Hej
A co to za port komunikacji masz ustawiony?
Domyślny satela to 7094.
Zapisane

radnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #66 dnia: Lipiec 03, 2017, 07:18:08 am »

Port na Dloadx mam 25593 i na takim się łącze z Dloadx przez ETHM. Myślę ze to nie wina nr portu tylko mojej struktury programu codesys. Nie wiem gdzie wpisać nr IP czy tam gdzie jest komentarz (* adres IP  modulu ETHM-1 *) czy w bloku, i co jeszcze trzeba przestawić, zamienić.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2017, 07:26:01 am wysłana przez radnet »
Zapisane

radnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #67 dnia: Lipiec 03, 2017, 10:18:52 pm »

Zmieniłem port na domyślny w satelu i w codesys ale nic sie nie zmieniło. Jeżeli program jest uruchomiony to tylko na SATEL.PRG mam widoczne np. niebieskie TRUE czy czarne FALSE a na innych czyli IP_address, CRC, SatelEthernet wszędzie znaki zapytania. Może źle wybrałem język programowania, chodzi o te LD, CFC, itd.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2017, 10:22:03 pm wysłana przez radnet »
Zapisane

radnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #68 dnia: Lipiec 04, 2017, 09:13:07 pm »

Nie wiem co nie gra. Kopiowałem wszystko od nowa z 5 razy, przeinstalowałem codesys i nic to nie pomogło. Jeszcze jedno mi przyszło do głowy, może to wersja ETHM bo mam 1.07.
Zapisane

lukaszdebiec

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #69 dnia: Lipiec 04, 2017, 10:47:14 pm »

Masz uruchomioną integracje w module ETHM-1 ? W sumie nigdy nie testowałem komunikacji z modułem ETHM-1, zawsze był ETHM-1 plus. Korzystasz z aplikacji mobilnych do satela? Działają Ci?
Pamiętaj że nie możesz mieć zaznaczonej opcji kodowania integracji.
Zapisane

radnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #70 dnia: Lipiec 04, 2017, 10:54:46 pm »

Mam zaznaczoną integracje w ETHM. Aplikacja INTEGRA CONTROL działa bez problemu. Opcja kodowania wyłączona. Wydaje mi sie że, ja źle to wszystko składam w codesys.
Zapisane

kamiKAC

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 66
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #71 dnia: Lipiec 24, 2017, 11:20:22 pm »

Cześć

Czy udało się uruchomić komunikację z Satelem? Aktualnie mam urlop i mogę pomóc.

Pozdrawiam
kamiKAC
Zapisane

lukasz_gostyn

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpień 08, 2017, 08:38:20 am »

Witam wszystkich uczestników forum.
Zwracam się do Was - ekspertów w sprawie komunikacji Satel-PLC.
Zacznę od tego że jestem totalnym laikiem w tematach programowania.
Moja sytuacja wygląda następująco:
Posiadam System alarmowy firmy Satel (tj. Integra 32+INT-RS) oraz sterownik PLC Wago ( Sterownik 750-8202+moduł 750-650)
Chciałbym odpytywać po RS232 wejścia Satela.
W programie w Codesysie korzystam z kodu ze strony:
http://edom-plc.pl/index.php/pl/component/content/article?id=86:rs232integra64
Program skompilował się od razu, ale wg mnie coś w nim nie działa, np, nie liczy sumy CRC - wszędzie zera.
Czy jest szansa aby ktoś podesłał działający program z Codesysa 2.3, na którym mógłbym sprawdzić swój kod.

Podrawiam Łukasz.
Zapisane

DZIKI_2005

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #73 dnia: Lipiec 22, 2018, 10:35:11 pm »

Witam, czy może ktoś mi przesłać działający program na komunikację SATELA z WAGO po ethernecie.
lukasz.klinger@vp.pl
z góry dziękuje
Zapisane

abdenago

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Odp: Integracja PLC z systemem alarmowym SATEL INTEGRA
« Odpowiedź #74 dnia: Lipiec 25, 2018, 11:12:26 am »

Cześć,

W tym wątku jest taki program, sam z niego korzystam i działa.
Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do góry