'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Czujniki temperatury.  (Przeczytany 30170 razy)

dochniu

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
Czujniki temperatury.
« dnia: Marzec 09, 2011, 09:42:58 pm »

Witam!
Nawiązując do korespondencji mailowej mam pytanie. Napisał Pan, że inaczej rozwiązałby Pan rozmieszczenie przewodów do pomiaru temperatury. Proszę o informację jak to można rozwiązać bez kupowania drogich modułów WAGO.
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2011, 09:37:00 pm »

Witam,

Z perspektywy czasu i po doświadczeniach dwóch zim mogę spokojnie powiedzieć, że precyzja i częstotliwość odświeżania odczytów, jakie oferują moduły WAGO, są na potrzeby pomiaru temperatury w domu przesadzone.  Gdyby temperatura była mierzona z dokładnością do 0.5 stopnia (a jest z 0.1 stopnia) i raz na sekundę (a nie kilkadziesiąt razy na sekundę), sterowanie grzejnikami działałoby tak samo.

Myślałem wiec o zakupie modułu komunikacji RS232 i mierzeniu temperatury jakimś 'zewnętrznym' systemem.  W sieci znalazłem np: http://www.cel-mar.pl/1-wire_rs485_modbus_m401wp.htm#cena.  1 moduł za 500+ PLN i możliwość podłączenia 64 czujników komunikujących się po 1-WIRE.

Na pewno oprogramowanie takiego rozwiązania jest trudniejsze od wykorzystania modułu WAGO, w który po prostu wtyka się czujnik i tyle... ale... cenowo jest nie do pobicia.

Dobrałbym też moduł komunikacji tak, by mógł być wykorzystany do komunikowania się jeszcze z czymś... np. centralą alarmową SATELa.  

Odnośnie umieszczenia samych przewodów - jak rozumiem 1-WIRE pozwala na ułożenie przewodów w jedną pętlę zamiast w gwiazdę.  Filozofia budowania instalacji jest więc zupełnie inna.  Ponadto mierzyłbym temepraturę w kilku miejscach danego pomieszczenia.  Różnice między przeciwległymi rogami sięgają u mnie w bardzo mroźne dni do 2 stopni.  Uważałbym też na umieszczanie czujników na ścianach w których biegną piony w ciepłą wodą lub oc.  Niby ściany grube, niby rury w izolacji... a czujnik zawyża potem temperaturę....


Pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 09:40:38 pm wysłana przez admin »
Zapisane

marathora

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2012, 01:27:23 am »

Do komunikacji po RSie nie trzeba nawet dokupować modułu. Otóż jeśli korzysta się z połączenia przez ethernet do programowania sterownika, to można wykorzystać port który służy do łączenia sterownika z komputerem za pomocą portu com albo usb. Otóż owo czteropinowe złącze w sterowniku to nic innego jak RS :) W instrukcji sterownika jest napisane jaki konkretnie ma adres. Oczywiście te złącze można wykorzystać tylko w sterownikach z interfejsem Ethernet.
Zapisane

leGIOnovo

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 02, 2012, 01:31:21 am »

Witam Szanownych Panów,

Mam właśnie czujniki temperatury 1-wire i chcę zabrać się za ich sczytywanie. Czy mógłbym prosić Marathora o rozwinięcie kwestii wykorzystania RS-serwisowego? Czy to rozwiązanie teoretycznie powinno działać, czy udało się już oprogramować je w praktyce?

Nie bardzo chcę kupować w tej chwili moduł RS232 i rozważałem nawet trochę skomplikowaną akwizycję temperatury z 25 czujników 1-wire: OpenWRT czyta dane z magistrali, zapisuje do MySQL, WAGO podłączone do bazy danych pobiera z niej wartości temperatur temperatur.

Prościej oczywiście było by czytać bezpośrednio do Sterownika ale jak wspomniałem, w tej chwili nie kupię jeszcze modułu. Proszę więc o podpowiedź jak oprogramować wbudowane złącze.
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2012, 03:13:07 pm »

Zapisane

leGIOnovo

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 09, 2012, 12:54:19 am »

Witam,

Bardzo dziękuję za te informacje. Po obejrzeniu oferty eservice zastanawiałem się przez pewien czas, czy kupować u nich, czy zrobić samemu. Ostatecznie zamówiłem, a ponieważ zapas sprzętu im się wyczerpał, wyślą najwcześniej za tydzień. Opiszę wszystko kiedy podłączę i oprogramuję.

Pozdrowienia.
Zapisane

lorakb

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 23, 2012, 12:02:23 pm »

a gdyby zrobić to tak:

nie mam fizycznego wago jedynie mogę sobie programować w codesys w trybie symulacji wiec jestem ciekaw opinii praktyków :)

zakładam ze termometr dział jak swoisty "opornik" którego wartość zależna jest od temperatury.

załóżmy ze mamy 4 termometry i spinamy je do jednego wejścia analogowego. Ale zasilane są z indywidualnych wyjść cyfrowych, dalej topologia ala gwiazda .
program odczytujący działał by miej więcej tak:

A
funkcja TP generuje naprzemienne impulsy true/false w stałych odstępach czasu dajmy na to 1s (t#1s) (taki programowy kwarc ;) )

B
funkcja CTU zlicza impulsy i daje na wyjściu ich kolejny nr resetując się po 4 (4 termometry) i tak sobie leci w kółko zwracając liczbę od 1 do 4 w równych odstępach czasu

C
jak nr cyklu jest 1 to wyjście cyfrowe 1 jest True (zasilenie termometru nr 1) a wejście analogowe nazwijmy je "0" przez sekundę szczytuje wartość i np dzięki funkcji STATISTICS_REAL zapisuje średnia wartość odczytów dokonywanych przez sekundę do zmiennej przypisanej do termometru nr1

D
 jak nr cyklu jest 2 ty wyjście cyfrowe nr 2 jest True a pozostałe wyjścia na termometry są False a wejście analogowe "0" odczytuje wartość i ponieważ nr cyklu jest 2 to przypisuje wartość do zmiennej przypisanej termometrowi 2 analogicznie jak w punkcie C

i tak po kolei dla wszystkich termometrów. Co zyskujemy to to że obsługujemy wszystkie termometry tylko jednym wejściem analogowym a one tanie nie są.
w trybie symulacji niby wszystko mi działa ale nie wiem czy ktoś próbował coś takiego w praktyce.

Ciekaw jestem Waszych opinie na temat takiej procedury. Mam nadzieje że zrozumiale oddałem jej schemat działania
Zapisane

marathora

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2012, 09:02:55 am »

Czy mógłbym prosić Marathora o rozwinięcie kwestii wykorzystania RS-serwisowego? Czy to rozwiązanie teoretycznie powinno działać, czy udało się już oprogramować je w praktyce?


Witaj! To rozwiązanie działa u mnie. Połączyłem w ten sposób sterownik z własnej produkcji kontrolerem pasków LED RGB. Dane przesyłane są w standardzie TTL, wiec nie ma większych problemów. Należy jednak uważa by łączania urządzeń dokonywac bezwzglednie przy wylaczonym zasilaniu!! Ten port RS nie jest optoizolowany jak te w modułach. Wyjatek stanową sterowniki z interfejsem RSowym.

Jedyny problem jaki napotkałem, jeszcze nie wiem, czy z winy PLC czy z winy programu w mojej atmedze jest następujący. Otóż podczas wysyłania ramki danych ze sterownika zawsze gubione są 2 pierwsze bajty, tj zamiast danych zawsze przychodzą dwa zera na starcie. Skorygowałem oprogramowanie tak, że dwa pierwsze bajty wysyłam byle jakie a dopiero kolejne maja znaczenie. Byc może jest to jakieś wagowskie zabezpieczenie by nie uzywac tego portu w ten sposób. Rzecz ma miejsce podczas komunikacji PLC 750-881 z Atmegą 32.


w razie pytań proszę pisac, jednak rzadko przeglądam to forum, i odpowiedź może trochę potrwac.

Serdecznie pozdrawiam, Mara
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 28, 2012, 08:49:46 am »

-->lorakb,

...generalnie na potrzeby domu temperaturę można mierzyć co 10 min... 

Pomysł ciekawy, do wypróbowania w wolnej chwili. Nie wiem jednak, czy napięcie, które jest na module analogowym jest takie samo jak na wyjściu DO, tj 24V.  Jako że o prądzie wiem mniej więcej tyle, że jest, mam obawy przed zepsuciem czegokolwiek.

Jeśli byłby problem z napięciem lub czujnik moduł AI mierzy poprawnie tylko czujniki podłączone do swoich AI+ i AI- można pomyśleć o połaczeniu kilku czujników równolegle przez przekaźniki.  DO zamykałoby kolejno przekaźniki, zamykające obwody kolejnych czujników - reszta, jak w Twoim opisie.

Jednakże - tak jak we wstępie - czuję się z tym wszystkim bardzo niepewnie i zanim zdecyduje się podłączyc kable, jeszcze trochę poczytam i popytam.

Pozdrawiam,
Zapisane

lorakb

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 28, 2012, 02:07:00 pm »

albo najlepiej wyrzucić pomiary właśnie na zewnątrz do jakiegoś modułu pomiarowego i zaczytywać tylko wyniki do PLC. Mając chęć na bardziej rozbudowane o pomiarownie domu (nie tylko temperatur) ceny modułów analogowych są przytłaczające a ich dokładność chyba trochę nad wyraz.

problem tylko jak skomunikować w jakiś prosty sposób jakiś moduł pomiarowy 1-wire z PLC minimalizując koszty. Nie wiem jak działa rs-232 czy 485 nigdy tez nie robiłem nic na jakimś mikro-kontrolerze by samemu skomunikować go po rs.

ma ktoś może jakiś sprawdzony patent na jakiś układ pomiarowy skomunikowany z PLC w jakiś prosty i przystępny sposób, poprzez np. gotowe funkcje do komunikacji etc ? coś co działa i można zrealizować bez koszmarnych wydatków ? :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2012, 02:10:49 pm wysłana przez lorakb »
Zapisane

marathora

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 18, 2012, 04:44:41 pm »


ma ktoś może jakiś sprawdzony patent na jakiś układ pomiarowy skomunikowany z PLC w jakiś prosty i przystępny sposób, poprzez np. gotowe funkcje do komunikacji etc ? coś co działa i można zrealizować bez koszmarnych wydatków ? :)

Atmega32, Czujnik Dallasa za 5zł i kawałek kabelka:) RS232 w każdym sterowniku jest. Do tego króciutki programik. Całość jeśli wykonasz w pełni profesjonalnie z obudową i zamawianą płytką  zamknie się na pewno w stówce.
Zapisane

lorakb

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 10, 2012, 07:39:00 pm »

marathora - tylko jest jeden problem trzeba sie jako tako orientować w atmegach i ich programowaniu etc. pewnie na potrzeby sczytania temperatury oprogramowanie tego nie jest jakimś wielkim halo ale nie mając za wiele do czynienia z elektronika ... choć satysfakcja pewnie spora :)
ale ciężko atmege uzbroić w jakiś kwarc etc (chyba ze ma wbudowany jakiś) jak się w reku miało tylko lutownice kolbową :(

rozumiem ze te Dallasy masz pospinane na 1-wire ?
Zapisane

WenWoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury 1 WIRE + ATMega
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 08, 2012, 11:07:55 am »

Witam

Za namową Piotra i tej strony zdecydowałem się na e-instalację z WAGO 750 881 + 7*430 + 6*530 .
Na razie działa mi sterowanie oświetleniem i tu ukazuje się największą do tej pory zaleta systemu E - nie musisz myśleć którą lampę gdzie chcesz włączyć na etapie projektu - to pochwala nawet moja żona, po doświadczeniach pozostałej części rodziny :)

Mała wizualizacja z CODESYS już tez działa, jQuery e-dom plugin jest w trakcie startu.

Nadeszła jednak zima i czas sterować pompami do ogrzewania - mam oddzielne pompy do obiegu podłogówek i CO i teraz chce w zależności od temperatur uruchamiać je - Piec VITODENS 222 działa niezależnie, a PLC steruje tylko odbiorem.

Czy ktoś może mi napisać jak skomunikowąć Zestaw EvB 4.3v4 ATMega32 z WAGO 750-881 po wbudowanym porcie RS, aby odczytac temperatury 1-wire?

Na LCD - ATMega temperatury z czujników Dallas 1 wire juz wyswietlam.
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 08, 2012, 11:29:21 am »

Witam,

cieszę się, że moje 'namawianie' nie skończyło się katastrofą :)

Co do podłączenia po wbudowanym porcie - nie mam doświadczeń, ale na
http://www.ip-symcon.de/forum/f41/wago-1-wire-8880/

znajduje się opis tematu.

http://www.ip-symcon.de/forum/attachments/f41/7368d1266175028-wago-1-wire-ow-kommunikation.zip
to paczka z plikiem opisującym komunikację.

A tu jezscze link do biblioteki z obszerną instrukcją:
http://eservice-online.de/Download-Support/OWOS-1-Wire-fuer-WAGO/


Pozdrawiam,
P.
Zapisane

WenWoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 09, 2012, 10:32:44 am »

Witaj

Na szczęście oświetlenie działa, bo w okresie realizacji wszyscy byli sceptyczni, wręcz przerażeni.
Dziękuje bardzo za linki - a czy znasz jakieś strony po angielsku, bo nie jest mi obcy, jednak mam z nim pewne trudnosci.

Pozdrawiam

PS W wolnej chwili postaram się wrzucić jakieś zdjęcie rozdzielni, gdyż mam jeszcze problem z porządkiem - konkretniej z rozszytymi skrętkami, które mam bezpośrednio podlaczone do sterownika, wiec nieużywane żyły tworzą harmider.
Zapisane