'Inteligenty' dom ze sterownikiem PLC

 Language:
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Powrót do strony głównej: www.edom-plc.pl

Autor Wątek: Czujniki temperatury.  (Przeczytany 30171 razy)

auris

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 30, 2012, 12:11:55 am »

WenWoj,
( albo może ktoś inny będzie uprzejmy odpowiedzieć )

Czy ten kontroler 750-881 posiada RTC ( zegar czasu rzeczywistego )?
W DTR, a stronach Wago i w sieci nie znalazłem takiej informacji.
Czy trzeba kupić osobno moduł RTC?

Zastanawiam się nad 750-873.
Potrzebuję RS 232, ale to ewentualnie dokupię do 750-881.
Ten 750-873 jest starszy, posiada mniej pamięci.
Co jeszcze tracę zyskuje?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2012, 12:17:44 am wysłana przez auris »
Zapisane

WenWoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 30, 2012, 07:12:07 pm »

Witaj

Wago 750-881 posiada RTC, ktorego obsluga jest banalna (uzywam do zalaczania swiatla o okreslonej porze).

Ja caly czas kombinuje jak podlaczyc termometr 1-wire zbudowany na ATMEGA z WAGO przez złącze serwisowe.

Pozdrawiam
WenWoj
Zapisane

auris

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 30, 2012, 08:13:09 pm »

WenWoj,

dziękuję za odpowiedź.
Kalkuluję zakup zestawu Wago w stosunku do Fateka i dzięki temu, że zegar RTC jest już na pokładzie bilans wychodzi już bardziej korzystnie, choć ciągle cenowo na korzyść Fateka.

A co sądzisz o takim rozwiązaniu:

dallasy DS1820 podłączamy do konwertera z RS-232 dowolnego ( np.: Wire-Chip 3.1, ADA-401WP, MP00204-RS232 ),
Ten z kolei do konwertera RS-232 --> Ethernet np. KT-ETH-RS232-1:
 
http://www.shop.kristech.eu/product_info.php?products_id=325

Można zamknąć się w 200 zł ( z konwerterem MP00204-RS232, bez dallasów ).

Pytanie do znawców.
Czy to zadziała z 750-881, wszak tam są dwa wejścia RJ45?
Wykorzystać dane z dallasów w 750-881 i dalej puścić je do bazy MySQL w celu archiwizacji i wizualizacji.

A może sygnał z tego konwertera puścić wpierw na jakiś router i do bazy MySQL.
Tutaj dowolnie na serwerku, albo gdzieś w chmurze...
I stąd dopiero pobierać do PLC.

Tak sobie, kombinuję, ale dobrze, aby ktoś lepszy ode mnie nad tym się pochylił.
Tym samym można byłoby korzystać nawet z 60 punktów pomiarowych.
Nie tylko temperatur!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2012, 08:18:13 pm wysłana przez auris »
Zapisane

WenWoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 30, 2012, 10:10:21 pm »

Produkty serii WAGO 750 -8**  posiadają 2 porty ETHERNET - wbudowany switch.

Twoje podejście z 1-wire, RS(COM) i Ethernet moze byc skuteczne, jednak mysle ze prosciej bedzie podlaczyc sie ATMEGA do kabla serwisowego (do programowania) RS-232 (okolo 160pln) lub nawet bezposrednio do portu serwisowego (marthora chyba zna sposób :) .
Na stronach DE znalazłem taki sprzęt (1 wire, WAGO service), więc wiem że jest to możliwe (zreszta w cenie zbliżonej do podanych przez Ciebie rozwiązań).
Jak odnajne link to podeśle.

Ja obecnie mam czujniki 1-wire dzialajace na płytce testowej EvB i probuje spiąć to komunikacyjnie z WAGO, bo obecnie to prawie niezależny system (spięty IN/OUT).

Największą zaleta Fateka są tanie wejscia/wyjscia a tych jest zawsze za mało Ja wybrałem WAGO z uwagi na Web-serwer oraz Visu, to jest w Codesys wbudowane i banalne do obsługi (po szkoleniach produktowych, nie majac pojecia o drabinkach i elektryce udało mi się samemu (z pomocą edom-plc:) uruchomić oświetlenie w domu, gdy znasz jakikolwiek język programowania to nawet Structurd Text okazuje się prosty - polecam szkolenia w WAGO).
Zapisane

auris

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 30, 2012, 10:26:57 pm »

Właśnie patrzyłem na szkolenia we Wrocławiu, najbliższe pod koniec stycznia. Może się wybiorę, jak podejmę decyzję co do Wago. Byłem na szkoleniu Fateka i miałem już zakupić FBs-20MC, bo mają w promocji i "wpadłem" na Wago. Teraz się waham, a powoli muszę już podejmować decyzje strategiczne.

Mam już parę dallasów i konwerter, stąd teraz tylko konwerter TCP/IP byłby potrzebny.
Co do Atmegi to nic nie wiem na ten temat, jestem angielskojęzyczny i bardziej poszukuję gotowych klocków, chyba że ktoś podjąłby się "produkcji"  8).

Mnie przy 60WE i 80WY Wago wychodzi ok. 1500 zł drożej  :'( od Fateka. Niestety.
W przyszłości będę chciał rozbudować do ok. 90WE i 120WY.
Kręci mnie prostsze programowanie w Codesys i bardzo dobra dokumentacja.
Zapisane

WenWoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 30, 2012, 10:40:14 pm »

Dobra rada - najpierw pojedz na szkolenie z programowania IO, potem zrób ewentualne zakupy.

Jeszcze 1 rada - jak największa szafa rozdzielcza - tu posłuchałem się żony (po co ci takie duze cos)  - i już mam 2 średnie + jeszcze muszę zamontować LSA BOX.
Tez jestem anglojęzyczny. Z atmegi wiem tyle co mówi kurs bascom z zestawem startowym - w moim przypadku EvB - ale juz go rozbudowuje, aby mieć wiele niezależnych wejść 1-wire z uwagi na dystans (t.j. na alternatywnej stronie plc-domek :)).
Zapisane

auris

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 30, 2012, 11:08:05 pm »

A czy warto jechać na ten kurs "WAGO-I/O-SYSTEM - cechy użytkowe, zasady konfiguracji", bo to bardziej o produktach. Skoro układ jest prosty: 750-881 + zasilacz + WE + WY + moduł RS-232 do Satela, to raczej nie muszę się szkolić ze znajomości produktów?

Co do szafy, mam już wszystko rozpisane i policzone bardzo dokładnie.
Szafę sterowniczą chcę zrobić z aktowej 200x100x40 razem z elektryką.
Wiem..., ale byli już tacy co to robili.
m.in. chcę zrobić na przekaźnikach Relpol RM84 i RM85. Wago wychodzą dużo drożej, a przekaźnik, to przekaźnik.

Myślę też umieścić w niej ze 2 dallasy i mały wentylatorek jak w tych proof., sterowanie nim byłoby z Wago oczywiście :-) Jak policzyłem to w niej będzie docelowo co najmniej 100W bez przerwy!
Zapisane

WenWoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 30, 2012, 11:21:15 pm »

IO-1    WAGO-I/O-SYSTEM - cechy użytkowe, zasady konfiguracji - typowa produktówka - pokazanie co, po co i dlaczego.
Gdy juz wiesz co chcesz tzn ze juz nie potrzebujesz tego szkolenia :)

Polecam 2dniowe  IO-2    Programowanie sterowników sieciowych WAGO (warsztaty),
tu zobaczysz co potrafi ten sterownik.
Kolejna przewaga to biblioteki -są dostępne prawie do wszystkich zastosowań.

Nie wydaje mi się aby chłodzenie rozdzielni miało jakiś sens.
Tez mam kabelki pod alarm, ale na razie to Wago spełnia jego funkcje, więc polecam kilka skrętek między szafką alarmową i rozdzielnią (generalnie po 4skrętki między każdym punktem zbiorczym a rozdzielnia WAGO okaza sie przydatne (kotłownia, tv, net - ja np mam gniazdka tradycyjnie ale w każdym pokoju gniazdko ethernet, obecnie jedno z nich wykorzystuje jako sygnałówke (24V) do sterowania oświetleniem choinki  :),
Zapisane

auris

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 30, 2012, 11:30:58 pm »

dzięki, to ważne informacje.
Zaoszczędziłeś mi jeden dzień życia  ;)

A jeszcze podpytam, gdzie kupowałeś swoje klocki Wago?

Ja znalazłem ceny tutaj:

http://megacennik.com/lista_towarow.html?strona=1

Czy można je traktować jako przykładowe, czy można liczyć na lepsze na rynku?
Zapisane

WenWoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 30, 2012, 11:35:55 pm »

Przede wszystkim kupiłem zestaw startowy WAGO z wago.pl.

Moduły DI/DO kupowałem głównie  na allegro ebay.de. co.uk .com.
Zapisane

MagicMarcus

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 02, 2013, 11:19:49 am »

Witam!
Przy okazji pierwszego postu na forum pozdrawiam Wszystkich i życzę Szczęśliwego Nowego Roku.
Mam instalację opartą na sterownikach 750-881 i 750-842.
Śledzę poczynania autora i z  chęcią wymienię się doświadczeniami ;-)
Co do tematu: mam podłączone układy dallasa ds18b20 poprzez konwerter 1wire-usb do routera na openwrt. Czujniki mam umieszczone we włącznikach (zresztą identycznych jak admin, z tym, że u mnie wystają całą swoją objętością poza wyłącznik). Dane z dallasów zapisywane są do bazy rrd i mysql. Do mysql zapisuję też pobór prądu pompy ciepła i później tworzę sobie zestawienia, np - zużycie energii dzienne - średnia temperatura z dnia.
W związku z tym, że zaciekawił mnie aplet autora z chęcią podpytałbym o szczegóły, może jakiś przykład ;-) - aktualnie komunikację PLC <-> tablet, telefon, komputer obsługuję poprzez html ssi i modbus jamod, nmodbus, pymodbus w pythonie (własne aplikacje).
Pozdrawiam
MM

Zapisane

auris

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 02, 2013, 01:20:51 pm »

MagicMarcus,
a czy wykorzystujesz te dane zbierane w MySQL do sterowania urządzeniami przez PLC, czy tylko wykonujesz statystykę?

Zastanawiam się, czy lepiej i/lub prościej byłoby dane z dallasów:
1. podłączyć przez konwerter bezpośrednio do PLC i tam stworzyć polecenie wysyłania ich do MySQL na serwerku, czy;
2. tak jak robisz "wysyłać" te dane na serwer do MySQL i pobierać do PLC do dalszego wykorzystania?

w kontekście: bezpieczeństwa, niezawodności, prostoty działania.

Zapisane

MagicMarcus

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 02, 2013, 01:37:51 pm »

Co do pobierania danych to jeszcze nie próbowałem. Na razie nie mam takiej potrzeby. Za jakiś czas jak dodam sterowanie rozdzielaczami podłogówki (pominąłem ten szczegół przy budowie domu) na pewno będę chciał te dane z czujników pobierać i wykorzystywać.

AD1. przy takiej konfiguracji tworzysz dodatkowy punkt pośredniczący w komunikacji dallas-serwer sql,
AD2. chyba tak najprościej.
Zapisane

WenWoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 02, 2013, 09:11:13 pm »

Ja mam układ na płytce testowej evb 4.3 Termometr 1-wire steruje wyściami 0/1 podlaczonymi do wejsc 0/1 WAGO.
Pozwala mi to na identyfikacje stanu jednego termometru - za cieplo lub za zimno :)

Docelowo mysle o zakupie, badz konstrukcji wlasnej:
http://eservice-online.de/1-Wire-Bus/1-Wire-Fertigmodule/Buskoppler-Hub-Verteiler-und-Sonstiges/1-Wire-Kabel-Buskoppler-SPS.html - modulu 1-wire komunikujacego sie z Wago za pomoca portu serwisowego
(moze ktos (tu mam na mysli głównie marathora :) ) zna sposob podłączenia procka Atmega z WAGO za pomocą tego portu).
Zapisane

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 294
    • Zobacz profil
Odp: Czujniki temperatury.
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 03, 2013, 09:16:50 am »

MagicMarcus- witam :)

Bardzo chętnie dowiedziałbym się coś więcej o Twioim systemie: czemu 2 sterowniki, z czym/jak się komunikujesz, czym sterujesz, skąd/jak zbierasz dane... generalnie każda informacja o systemie innej osoby otwiera mi szerzej oczy.... siedzę potem i dumam, czemu sam na pewne rzeczy nie wpadłem i co muszę w trybie pilnym przebudować, by nie czuć irytacji ;)

Gdy pytasz o applet, co masz konkretnie na myśli?

Pozdrawiam!
Zapisane